Zoekfilters
Het Zwarte Schaap (23)
morgen verzonden
Kookboek van de Middeleeuwen
Specerijen, pasteien & vasten
2023 || Hardcover || Karen Groeneveld || Het Zwarte Schaap
morgen verzonden
Kookboek van de Achterhoek (Druk 6)
2023 || Hardcover || Karen Groeneveld || Het Zwarte Schaap
morgen verzonden
Vega historisch
Onvergetelijke recepten uit het verleden
2022 || Hardcover || Christianne Muusers || Het Zwarte Schaap
Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een eetpatroon zonder vlees. Maar een nieuwe rage is dit zeker niet. Hoewel het woord ‘vegetarisme’ pas in de 19e eeuw een begrip werd, waren er al in de oudheid mensen die uit overtuiging geen dieren aten. En ook in de eeuwen daarna stonden steeds weer mensen op om een vegetarisch dieet te promoten.
Het boek put zo veel mogelijk uit vegetarische kookteksten. Veelal uit Europa, maar met een uitstapje naar Aziatische bronnen vanaf de 8e eeuw. VEG...
morgen verzonden
Kookboek voor de onstuimige moestuinier / Druk 2
Recepten voor een overvloedige oogst
Hardcover || Karen Groeneveld || Het Zwarte Schaap
Elke moestuinder kent het wel: hoe je ook je best doet om zo te zaaien dat je groentes een beetje verspreid opkomen, toch zit je elke keer met een berg boontjes, tien courgettes of een stapel kolen. Wat doe je er dan mee? Hoe zorg je ervoor dat een week lang dezelfde groente niet gaat vervelen?
Dit boek geeft voor elke groente genoeg afwisselende recepten, zodat je huisgenoten nooit zullen uitroepen: ‘hè, alweer pompoen!’
Ook leuk als je geen moestuin bezit, maar meer groenten uit het...
morgen verzonden
Amsterdam Cook Book
Tradition food, recipes and stories of Holland's capital
Hardcover || Frank Noë || Het Zwarte Schaap
Engelse editie van het Kookboek van Amsterdam:
Er valt veel te vertellen over de Amsterdamse keuken. In de eerste plaats natuurlijk over de joodse invloed. Die is verantwoordelijk voor osseworst (op z'n Amsterdams, dus zonder 'n'), broodje half-om en Amsterdams zuur. Verder over Hendrik Beerenburg, de uitvinder van de gelijknamige drank, met zijn kruidenwinkeltje aan de Stromarkt. En over de Febo-kroket, waarvan de naam is afgeleid van de Ferdinand Bolstraat. Of over likeurstokerij Wynand Fok...
morgen verzonden
Kookkunst van de keukenmeid
Recepten uit de rijke keuken van de 18e eeuw
2022 || Hardcover || Christianne Muusers || Het Zwarte Schaap || met inkijkexemplaar
Christianne Muusers, specialist in Nederlandse en Europese kookteksten van middeleeuwen tot 1900, verdiepte zich in de kookboeken van Nederlandse keukenmeiden uit de achttiende eeuw.
Deze ware ‘kokkinnen’ kookten feestelijke maaltijden in welgestelde huishoudens, en zij wisten zowel regionale als internationale gerechten - vooral uit de Franse keuken - deskundig te bereiden.
Zuinig waren ze niet, deze achttiende-eeuwse keukenmeiden, en ook niet bang om luxueuze producten in hun recepten t...
morgen verzonden
Kookboek van Utrecht
Hardcover || Frank Noë || Het Zwarte Schaap
'Me stadsie, me kluppie emme wors': de trots van iedere Utrechter. En met de 'wors' wordt dan natuurlijk de beroemde Vocking leverworst (sinds 1891) bedoeld. Maar dat is niet de enige specialiteit uit het Utrechtse. Bergman's sprits (1888), Staffhorst jenever (1861) en Utrechtse theerandjes (1726) zijn bekende lekkernijen. En daarnaast de boerenmaaltijd Vijfschaft, melkmoes en kervelsoep. En uit de provincie: Spakenburgse paling met papstip, Amersfoortse Keesjes en Zeister Hernhuttertjes.
Hi...
De Landskeuken
Streek-feest- en andere gerechten van Nederlandse bodem
Hardcover || Karen Groeneveld || Het Zwarte Schaap
Vroeger at iedereen lokaal en volgens de seizoenen. Elk seizoen had z’n eigen gerechten: kruudmoes in het voorjaar en stamppot in de winter. Ook bij de feest- en hoogtijdagen hoorden speciale lekkernijen: muisjes en krentewegge bij geboorte en kniepertjes bij oud- en nieuw. En om voldoende voorraad te hebben, werd het hele jaar door voedsel geconserveerd. In De Landskeuken staan al die oude eettradities met recepten en achtergronden in een hedendaags jasje. Om te bewaren, maar vooral ter in...
morgen verzonden
Het Nederlandse snoepjesboek
2022 || Hardcover || Nelly de Zwaan || Het Zwarte Schaap
Ulevellen en stroopsoldaatjes kregen onze (over)grootouders af en toe als traktatie. Zuurstokken en suikerspinnen hoorden bij de kermis. Pepermuntjes waren onontbeerlijk bij de zondagse kerkgang. Wie aan marsepein en kruidnootjes denkt, ziet Sinterklaas al aankomen. Knotsen, dropjojo’s en spekkies kocht je van je zakgeld met centen, stuivers en dubbeltjes.
Het Nederlandse Snoepboek is een zoete wandeling langs het snoepgoed dat in de 19e en 20e eeuw over de toonbank ging en waar vaak bijzon...
morgen verzonden
Oma voor beginners
Alle dingen die een echte oma moet kunnen
2023 || Hardcover || Frank Noë e.a. || Het Zwarte Schaap
Ieder jaar weer worden tienduizenden mensen voor het eerst opa of oma. En hun wacht een belangrijke taak: die dingen met hun kleinkinderen doen waar vader en moeder geen weet of geen tijd voor hebben. Simpele dingen die opa en oma al deden toen zij jong waren. Dingen die hun kleinkinderen nóóit zullen vergeten. Voorbeelden? Aardappelstempel, rietfluitje, kijkdoos, periscoop, geheimtaal en bellen blazen. En in totaal nog meer dan honderd andere knutsels, spelletjes en bezigheden.