Studentenkorting

Bij de verkoop van Nederlandstalige boeken geldt in Nederland de Wet op de vaste boekenprijs. Deze wet moet prijsconcurrentie voorkomen om daarmee een brede beschikbaarheid en een divers aanbod van boeken te bevorderen.

Boekhandels mogen dus niet zomaar korting geven op Nederlandstalige boeken. In de Wet op de vaste boekenprijs zijn een aantal uitzonderingen opgenomen. Eén van die uitzonderingen is studentenkorting. Boekhandels mogen studenten 5% korting geven als zij twee of meer Nederlandstalige boeken kopen die zijn voorgeschreven door een onderwijsinstelling. De meeste boekhandels, en ook Studie Bijdehand, geven deze korting ook.

De vaste boekenprijs geldt alleen voor Nederlandstalige boeken en dus niet voor bijvoorbeeld Engelstalige boeken of readers. Studie Bijdehand biedt een groot aantal readers aan. Dit doen wij voor een zo voordelig mogelijke prijs. Omdat voor readers de Wet op de vaste boekenprijs niet geldt kunnen wij iedereen deze readers voordelig aanbieden. Vandaar dat er voor readers geen studentenkorting geldt.

Hetzelfde geldt voor Engelstalige boeken. Deze willen wij graag voor iedereen zo voordelig mogelijk aanbieden. Dus ook hiervoor geldt dat hierop geen studentenkorting wordt gegeven.

De vaste boekenprijs geldt ook niet voor e-books. Hiervoor gelden de adviesverkoopprijzen die zijn vastgesteld door de uitgevers.