Filantropische Studies Vrije Universiteit Recht rondom het goede doel

juridische aspecten van de filantropie

Voorzijde
26,25
Met 5% studentenkorting
Voor 24,94 i
Levertijd: 4 dagen
+
Bestel
ISBN: 9789077024072
Uitgever: Uitgeverij De Graaff
Verschijningsvorm: Paperback / softback
Auteur: T.J. van der Ploeg
Druk: 1
Pagina's: 230
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2004
NUR: Fiscaal recht

Deze uitgave behandelt diverse juridische onderwerpen waarmee organisaties uit de non-profitsector en in het bijzonder de filantropische wereld in de dagelijkse praktijk te maken krijgen. Het boek is speciaal ontwikkeld voor de Werkgroep Filantropie van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en het is bedoeld voor allen die bij filantropische organisaties betrokken zijn. Het gaat dan om bestuurders en commissarissen van die organisaties, om directeuren van non-profitorganisaties en hun adviseurs en om instellingen en overheidsdiensten die veel met goede doelenorganisaties samenwerken.

De volgende onderwerpen komen onder andere aan de orde

- Juridische vormgeving van vrijwillige organisaties. Er wordt een overzicht gegeven van de juridische eisen ten aanzien van bepaalde rechtspersonen (vereniging en stichting). Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de positie van het bestuur, door enkele bestuursmodellen te behandelen.

- De verhouding van de vrijwillige organisatie met de overheid en in het bijzonder de subsidieverlening door de overheid.

- Giften en schenkingen die door particulieren aan goede doelenorganisaties worden gedaan en de eisen die daaraan zijn te stellen vanuit het privaatrecht en het huwelijksvermogensrecht. Daarbij wordt ingegaan op aspecten van het erfrecht.

- Fiscale onderwerpen die van belang zijn bij de activiteiten van goede doelenorganisaties en bij de schenkingen door particulieren en bedrijven aan deze organisaties.

Dit boek geeft een goed inzicht in de juridische problematiek van de al dan niet georganiseerde filantropie en schetst aan de hand van concrete voorbeelden een duidelijk beeld van de juridische aspecten die in de wereld van de goede doelen een rol spelen.

Deze uitgave is ontwikkeld in het kader van de Post Academische Opleiding Philanthropic Studies, Center for the Study of Philanthropy and Volunteering (Werkgroep Filantropie) van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit.

Lees meer