Niet je moerstaal. Anderstaligen in Nederland

Hoe het is om in Nederland te wonen als Nederlands niet je moedertaal is

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
20,00
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789493127036
Uitgever: Uitgeverij De Graaff
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Mariska Reijmerink
Druk: 1
Pagina's: 128
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2020
NUR: Mens en maatschappij algemeen Taal en cultuur algemeen Onderwijs en opvoeding Taalonderwijskunde

Ruim twee miljoen inwoners van Nederland zijn elders op de wereld geboren. Voor veel van deze mensen is Nederlands niet de moedertaal (moerstaal), ze zijn 'anderstalig'. Hoe is het om anderstalig te zijn en omringd te worden door moedertaalsprekers? Tegen welke problemen loop je aan? Heeft anderstaligheid voordelen? Hoeveel impact heeft het op je leven?

Taaldocent en zangeres Mariska Reijmerink is haar hele leven al gefascineerd door taal, als een wezenlijk onderdeel van je identiteit. Mariska moet er niet aan denken om in een ander land dan Nederland te gaan wonen vanwege de taalachterstand die ze dan zou hebben. Je verstaat niet wat mensen tegen je zeggen. Je begrijpt niet wat mensen bedoelen. Uitdrukkingen kunnen een bron van misverstanden zijn.

In dit boek vraagt Mariska Reijmerink aan anderstaligen uit haar eigen omgeving hoe het is om in Nederland te wonen. Mensen uit Engeland, de VS, Estland, Israël, Ethiopië, Duitsland, België, Saudi-Arabië, Iran, Marokko en Syrië vertellen hun levensverhaal en hoe het anderstalig-zijn hun leven heeft beïnvloed. Het levert een brede en boeiende kijk op Nederland en zijn inwoners op. En op het leren van Nederlands in het bijzonder en het leren van een taal in het algemeen. Bovendien geeft het antwoord op de vraag of muziek helpt bij het leren van een taal.