Lean Green & Black Belt Oefenboek

70 oefeningen en uitwerkingen

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
36,95
Vandaag besteld,
morgen verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 35,10 i
+
Bestel
ISBN: 9789492240316
Uitgever: LSSA B.V.
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: H.C. Theisens
Druk: 1
Pagina's: 103
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2021
Vervanger van: 9789492240149
NUR: Educatieve uitgaven algemeen

HOE DIT BOEK TE GEBRUIKEN 9

1 WORLD CLASS 11

1.1 CONTINU VERBETEREN 11

1.1.1 Geschiedenis van Lean en Six Sigma 11

1.1.2 Lean principes 11

1.1.3 Kwaliteitshuis 11

1.1.4 CIMM-raamwerk 12

1.2 KLANTWAARDE (VOC & CTQ) 12

1.2.1 CTQ – Verpleegtehuis 12

1.2.2 CTQ – Uitvoeringsorganisatie 12

1.2.3 CTQ – Kogellager op as 12

1.2.4 CTQ-Flowdown – Pannenkoeken bakken 13

1.2.5 CTQ-Flowdown – Hotelkamer 13

2 POLICY DEVELOPMENT EN DEPLOYMENT 14

2.1 POLICY DEVELOPMENT 14

2.1.1 Missie, visie en kernwaarden 14

2.1.2 Waardestrategieën 14

2.1.3 Cost of Poor Quality 15

2.1.4 Strategie (BB) 15

2.2 POLICY DEPLOYMENT 16

2.2.1 Verandermanagement 16

2.2.2 Stakeholders en stuurgroep 16

2.2.3 Stakeholderanalyse 17

2.3 COMPETENTIEONTWIKKELING 17

2.3.1 Lerende organisatie (BB) 17

2.3.2 Effectieve communicatie (BB) 17

3 PROJECTMANAGEMENT 18

3.1 MANAGEN VAN EEN PROJECT 18

3.1.1 Projectprioritering 18

3.1.2 Projectleden motiveren en betrekken 18

3.1.3 Projectvertraging 18

3.1.4 Projectrisico’s 19

3.2 ROADMAPS VOOR PROCESVERBETERING 19

3.2.1 PDCA-roadmap 19

3.2.2 DMAIC-roadmap 19

4 CIMM LEVEL I – CREËER EEN SOLIDE FUNDAMENT 21

4.1 PROFESSIONELE WERKOMGEVING 21

4.1.1 5S – Op kantoor 21

4.1.2 5S – Op computer 21

4.1.3 5S – Activiteiten 22

4.1.4 5S – Gemba walk 22

4.2 GESTANDAARDISEERD WERK 22

4.2.1 Standard Operating Procedure – Vliegtuigvouwen 22

4.2.2 1-puntsles 23

4.3 KWALITEITSMANAGEMENT 24

4.3.1 Effectieve procesbeheersmethoden 24

5 CIMM LEVEL II – CREËER EEN CONTINUE VERBETERCULTUUR 25

5.1 VISUEEL MANAGEMENT 25

5.1.1 Visualisatie op de werkvloer 25

5.2 PERFORMANCE MANAGEMENT 26

5.2.1 Ohno circle 26

5.2.2 Root cause analyse 26

5.3 BASIC QUALITY TOOLS 27

5.3.1 Affinity diagram – Studenten 27

5.3.2 5-Why techniek – Problem solving 27

5.3.3 Ishikawa – Klachten pizza 28

5.3.4 Cause & Effect matrix – Pannenkoeken bakken 29

EXCEL 29

5.3.5 Scatter plot / Puntenwolk – Elektronisch systeem 29

5.3.6 Pareto chart – Klanttevredenheid 30

5.3.7 Staafdiagram / Bar chart – Corona 30

5.3.8 Staafdiagram / Bar chart – Top 2000 30

5.3.9 Staafdiagram / Bar chart – CPU2000 31

5.3.10 Taartdiagram / Pie chart – Zaklantaarns 31

5.3.11 Time series plot – Coronacijfers 32

5.3.12 Time series plot – Gehaktballen 32

5.3.13 Histogram – Gehaktballen 32

5.3.14 Histogram – Uitkeringen 33

5.3.15 Boxplot – Koffiepads 33

6 CIMM LEVEL III – CREËER STABIELE EN VOORSPELBARE PROCESSEN 34

6.1 PROCESS MAPPING 34

6.1.1 SIPOC – Pannenkoeken bakken 34

6.1.2 SIPOC – Pannenkoeken uitdetaillering 34

6.1.3 Stroomdiagram – Zaklantaarns 35

6.2 PRESTATIEMAATSTAVEN 38

6.2.1 Takttijd – Zaklantaarns 38

6.2.2 Takttijd – Bekeuringen 38

6.2.3 Doorlooptijd – Brieven 39

6.2.4 Doorlooptijd – Aanvragen verwerken 39

6.2.5 First Time Right (FTR) en Rolled Throughput Yield (RTY) 40

6.3 BASIS STATISTIEK 41

6.3.1 Meetschalen 41

6.3.2 Gemiddelde en mediaan 41

6.3.3 Variantie, standaarddeviatie en range 41

6.4 WAARDESTROOM ANALYSE (VSM) 42

6.4.1 Drie M’s en acht verspillingen 42

6.5 VERMINDEREN VAN VERSPILLING (MUDA) 43

6.5.1 Verspillingen – Logistiek proces 43

6.6 VERMINDEREN VAN OVERBELASTING (MURI) 44

6.6.1 Onderhandenwerk – Penny Fab (BB) 44

6.7 VERMINDEREN VAN ONEFFENHEDEN (MURA) 46

6.7.1 Kanban – Lego spuitgietmachine 46

6.7.2 Heijunka – Aanvragen voor innovatiesubsidie (BB) 47

6.7.3 CONWIP – Oppervlaktebehandeling (BB) 47

6.8 WAARDESTROOM VERBETERING 48

6.8.1 SMED – Omsteltijdreductie 48

6.9 BEHEERSBARE PROCESSEN 49

6.9.1 Proces FMEA – Pannenkoeken 49

6.9.2 Poka Yoke – Praktijkvoorbeelden 49

6.10 TOTAL PRODUCTIVE MAINTENANCE (TPM) 50

6.10.1 OEE – Broodbakmachine 50

6.10.2 OEE – Medicijnverpakking (BB) 50