Politie en legitimiteit

Voorzijde
Achterzijde
39,00
Levertijd: 5 werkdagen
+
Bestel
ISBN: 9789463711791
Uitgever: Gompel & Svacina
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Jannie Noppe Antoinette Verhage Kees Van der Vijver Emile Kolthoff
Druk: 1
Pagina's: 192
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Strafrecht en procesrecht

Met het begrip ‘legitimiteit van de politie’ wordt de mate van vertrouwen die burgers in de politie hebben en het gezag dat zij aan deze organisatie toekennen, uitgedrukt. Het begrip kent feitelijke elementen (zowel vertrouwen hebben in, accepteren van, als betrouwbaar beoordelen) en normatieve elementen (vinden dat de politie functioneert zoals het hoort en gerechtvaardigd optreedt). Een politie die een grote mate van legitimiteit kent, wordt beter gehoorzaamd en hoeft minder gewelds- en machtsmiddelen in te zetten omdat ze kan volstaan met overtuigen. Er is de politie dan ook veel aan gelegen te zorgen dat ze legitiem functioneert.

In dit themanummer gaan we in op de legitimiteit van politie in het algemeen: hoe is het gesteld met de legitimiteit van de politie in België en Nederland? Hoe is de legitimiteitstoekenning gespreid over delen van de bevolking? Verder gaan we in op bepaalde vormen van optreden door de politie (bv. procedureel rechtvaardig optreden) en factoren die een impact kunnen hebben op de legitimiteitstoekenning door de burger (bv. maatschappelijke ontwikkelingen, corruptie/schandalen, selectiviteit, gebruik van geweld).

De Cahiers Politiestudies verschijnen trimestrieel. Zij zijn onderworpen aan een internationale double blind peer review en worden samengesteld door de gasteditoren, de hoofdredacteur en de editorial board, i.s.m. de redactie.