Beginselen van samenleven

Handboek ethiek en rechtsfilosofie

Voorzijde
Achterzijde
25,00
Levertijd: 5 werkdagen
+
Bestel
ISBN: 9789463710640
Uitgever: Gompel & Svacina B.V.
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Jan Verplaetse Charles Delmotte
Druk: 1
Pagina's: 172
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Recht algemeen

Iedereen heeft het wel eens over vrijheid, gelijkheid, waardigheid of legitimiteit. Zeker in discussies over politiek, ethiek en recht zijn dit terugkomende begrippen. Maar wat betekenen ze precies? En welk gewicht hebben ze in een debat? Aan de hand van actuele controverses onderscheiden de auteurs de voornaamste inhouden die deze beginselen krijgen, en lichten ze deze kritisch door.

De lezer maakt kennis met ‘bronnengelijkheid’ in de discussie rond herverdeling van welvaart, met ‘nationaal medeburgerschap’ in het dispuut rond multiculturele problemen en met ‘het recht op een open toekomst’ in het debat over hoe ver ouders hun eigen kinderen mogen kneden naar hun eigen denkbeelden.

Bovendien reiken de auteurs een techniek aan die toelaat om zorgvuldig te redeneren met deze beginselen. Ten slotte worden toepassingen gegeven op rechtsfilosofische vraagstukken. Waar haalt een overheid bijvoorbeeld het recht om te straffen of om van een minderheid gehoorzaamheid te vragen?

Dit boek is ideaal voor wie zoekt naar een grondige kennis van allerlei beginselen die ons politiek, ethisch en juridisch denken beïnvloeden, maar zelden worden uiteengezet.

Jan Verplaetse (1969) is moraalfilosoof en hoofddocent aan de faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent. Hij is de auteur van For the sake of argument (2006), Het morele brein (2006), Het morele instinct (2008) en Zonder vrije wil (2011).

Charles Delmotte (1985) is filosoof en jurist, behaalde zijn doctoraat aan Universiteit Gent en werkt als postdoctoraal onderzoeker aan de Law School van New York