De betere mens

Een medisch-ethisch kader voor mensverbetering vanuit christelijk perspectief

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
32,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789463013581
Uitgever: Eburon
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Bert-Jan Heusinkveld
Druk: 1
Pagina's: 464
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2021
NUR: Sociale kennistheorie & ethiek

De betere mens gaat over human enhancement – mensverbetering. Op zoek naar geluk en een beter leven lijken een sterker lichaam, een beter gedrag, het bij voorbaat genetisch aanpassen van embryo’s, een beter geheugen en een onlineverbinding tussen ons brein en de computer heel wenselijk. Met behulp van technologie kan de medische wereld ons helpen ons lichaam op te waarderen en te perfectioneren. Dit boek laat zien dat ons mensbeeld en lichaamsideaal in de loop van de tijd telkens verandert.

De auteur beschrijft vanuit christelijk perspectief een beeld van de mens en ontwikkelt een antropologisch concept met het oog op de vraag in hoeverre toepassingen van verbetertechnologieën een aanvaardbare inbreuk betekenen op onze lichamelijkheid én of ze positief bijdragen aan ons leven. Vervolgens wordt een medisch-ethisch kader geschetst voor functionele lichaamsverbetering.

Wat betekent het om mens te zijn? De ontwikkelingen rond mensverbetering plaatsen die vraag in het centrum van de aandacht. Een van de voornaamste filosofische, theologische, medische, ethische en politieke kwesties van de 21e eeuw zal de definitie zijn van ‘wie wij zijn’. Dat maakt dit boek lezenswaard voor iedereen die geïnteresseerd is in deze vraag.

Bert-Jan Heusinkveld is theoloog en ethicus. Naast zijn werk als predikant heeft hij zich gespecialiseerd in medische ethiek, artikelen geschreven als ‘Mens in de steigers’ en ‘Homo excelsior. Normatieve grenzen bij de maakbaarheid van het menselijk lichaam’ en bijdragen geleverd aan boeken, met name aan Toetsen en begrenzen. Een ethische en politieke beoordeling van de moderne biotechnologie (2000), Geboren, niet gemaakt (2020) en Morgen wordt alles beter. De mogelijkheden en ethiek van gentechnologie (2020).