's Nachts na tweeen... / druk 1

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
Niet beschikbaar
ISBN: 9789462364462
Uitgever: Boom

Zomaar een incident 's nachts na tweeën in Amsterdam. Een man staat in een discotheek in de rij voor zijn jas en ontdekt dan dat het garderobebonnetje in de broekzak van zijn vriend zit. Nadat hij het bonnetje gehaald heeft, wil hij terug in de rij maar een andere wachtende verspert hem de weg. Geduw, getrek en een klap volgen waarna de portiers tussen beiden komen, en de man naar de uitgang manoeuvreren. De man wacht buiten de andere betrokkenen op en deelt nog twee vuistslagen uit. Na arrestatie vertelt hij de politie dat hij niet weet wat hem bezielde.

Voor hun boek 's Nachts na tweeën... bestudeerden de onderzoekers de politiedossiers van de geweldsincidenten die in het uitgaansleven in de hoofdstad plaatsvonden tussen 2006 en 2011. Daarnaast observeerden ze het gedrag van bezoekers en personeel in verschillende cafés en discotheken op het Rembrandtplein, het Leidseplein en Wallen Noord in Amsterdam, in Nederland de stad met de meeste horecagelegenheden. In de meeste incidenten die zij bestudeerden gaat het om een buitensporige reactie op een miscommunicatie, zo concluderen de onderzoekers. Meestal is er alcohol in het spel, maar ook de drukte en de behoefte aan vrijheid en spanning spelen een rol. Met andere woorden, het gaat om de vier D's: drank, drukte, drang en dolheid. De onderzoekers besluiten hun studie met belangrijke aanbevelingen tot het vergroten van de veiligheid zonder geweld te doen aan de vrijheid die in het uitgaansleven wordt gezocht. Hiervoor doen zij een beroep op de kunde die op festivals, waar veel minder geweldsincidenten plaatsvinden, is ontwikkeld. Concluderend pleiten de auteurs voor meer afstemming tussen alle betrokken instanties, professionalisering van de beveiliging en verbetering van logistiek en infrastructuur.

Dit boek is bedoeld voor iedereen die als professional werkt in het uitgaansleven, in de preventie van geweld of de aanpak daarvan.

Deze eerste druk bevat een voorwoord van Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam.

Lees meer