Vermist, waarschijnlijk dood

Voorzijde
Achterzijde
Niet beschikbaar
ISBN: 9789461536600
Uitgever: Aspekt B.V., Uitgeverij
Verschijningsvorm: Paperback / softback
Auteur: Jacqueline A. van den Berg
Druk: 1
Pagina's: 390
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2015
NUR: Geschiedenis algemeen

Jacqueline van den Berg, kleinkind van George won een aantal jaren geleden de eerste prijs bij de Volkskrant met het verhaal: De reis van je leven.

Zij maakte uiteindelijk drie reizen in het spoor van George. Twee maal naar het Turkse Gallipoli en met de Berlijn-Bagdad spoorlijn langs de grens van Syrië, van Nusaybin via het Taurusgebergte door Anatolië naar Izmir. Honderd jaar na de 1e Wereld Oorlog waren op deze drie reizen nog steeds overblijfselen te vinden uit die bewogen tijd.

Aan de hand van oorlogsdagboeken van zijn regiment, archieven in Engeland en Duitsland, dagboeken van lotgenoten, historische gegevens en informatie van familieleden vertelt zij het verhaal over George in deze dramatische episode van het Britse Midden-Oosten Front.

Twintig jaar oud, drie dagen na zijn huwelijk op 28 maart 1915, ging George de oorlog in. Van het Turkse Gallipoli, waar hij gewond raakte, naar Egypte en door naar Mesopotamië. Bij de bevrijdingspoging door het Relief Force van de stad Al Koet, waar 13000 Britten en Brits-Indiërs omsingeld en uitgehongerd werden, kwam hij in handen van de Turken. Na de overgave van de Britten begon voor grote groepen de voettocht door de woestijn. Velen kwamen om door watertekort en ontbering. George werd bij aankomst in Anatolië als krijgsgevangene in het Taurus gebergte te werk gesteld aan de Berlijn-Bagdad spoorlijn. Na drie en een half jaar kwam hij in juni 1919 terug. Hij was een van de weinigen.

Lees meer