Historische Topografische Kaarten / Noord-Brabant / druk 1

Voorzijde
Achterzijde
Niet beschikbaar

Tussen omstreeks 1894 en 1923 werden de oorspronkelijke kaarten van de 'Chromo Topografische Kaart van het Koninkrijk der Nederlanden' op schaal 1:25.000 gemaakt. Hiervan zijn de 112 kaartbladen (goed voor 224 pagina's!) van de provincie Noord-Brabant afgedrukt in deze 'Atlas van Historische Topografische Kaarten Noord-Brabant'.

De schaal van de Atlas bedraagt 1 : 25.000. De kaartbladen zijn groot: 30 x 45 cm. Ieder kaartblad beslaat slechts 7 x 10 km. U ziet dan ook in detail het Noord-Brabant van toen. De nog piepkleine dorpjes, alle vrijstaande boerderijen en huizen, kronkelende landweggetjes, tramwegen, telegraaflijnen et cetera. Met grote precisie en helderheid hebben de lithografen alles met ragfijne lijntjes op papier gekregen. De kaarten zijn in full-colour.

Wie het Noord-Brabant van toen ziet, wordt geraakt door de schoonheid van het landschap. Wat u direct zal opvallen, is de ruimte, de beslotenheid van de dorpen en steden, en de natuur die vaak nog vrij spel heeft. Geen wonder, want Noord-Brabant had in 1900 nog maar 390.000 inwoners. Nu zijn dat er een bijna 2,5 miljoen. Het is enorm leuk én leerzaam om de kaarten van nu naast die van 'toen' te zien.

Als u met een scherp oog kijkt, zult u de kleinste bijzonderheden zien en steeds weer iets nieuws ontdekken in deze 'mijmeratlas'. De atlas biedt dan ook vele uren kijkplezier. Van Bergen op Zoom tot Cuijk. Voor nu en voor later.

De Historische Atlas van Noord-Brabant bevat bovendien een uitgebreide inleiding met vele foto's, een plaatsnamenindex en een handige bladwijzer.

Uitgeverij 12 Provinciën heeft in deze reeks ook de Historische Topografische Kaarten van alle overige Nederlanse provincies uitgebracht.

Meer info: www.12provincien.nl

Lees meer