Een meedogenloze vrede / druk 1

Voorzijde
Niet beschikbaar
ISBN: 9789076982830
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: André van der Veeke
Druk: 1
Pagina's: 294
Taal: Nederlands
NUR: Verhalenbundels

André van der Veeke (Rotterdam 1947) publiceerde een zestal dichtbundels. Zijn laatste, Blauw als ijs, kwam uit bij Liverse. Een meedogenloze vrede is zijn eerste verhalenbundel.

Het titelverhaal Een meedogenloze vrede werd ooit gepubliceerd in Hollands Maandblad. Het handelt over de afschuw van de hoofdpersoon over de Navobom-bardementen op Servië. De zin: Wie bombardeert nu eindelijk New York eens?, werd evenwel zes maanden voor de aanval op Twin Towers geschrapt door de hoofdredactie. Schrijven is vooruit zien, maar dat geldt niet voor iedereen.

Over een ander verhaal in deze bundel schreef Ton van Deel in Trouw: 'Het verhaal Gewichtloos van André van der Veeke beschrijft schitterend van binnenuit de ervaringen van een invallende leraar met een hedendaagse klas. 'Terwijl de chaos terugzakte tot een aanvaardbaar peil, besefte ik dat ik dit niet kon blijven doen.(...) Als ik niet maakte dat ik wegkwam uit het onderwijs zou het slecht met me aflopen.' Zou de minister (van onderwijs) wel eens literaire tijdschriften lezen? Hij kan er veel uit leren.'

De verhalen van Van der Veeke hebben iets weerbarstigs. Alsof ze met tegenzin aan de openbaarheid prijs worden gegeven. Tegelijkertijd geven ze een goed beeld van de ongrijpbaarheid van de werkelijkheid.

Lees meer