Mekong metropool

Voorzijde
Achterzijde
Niet beschikbaar
ISBN: 9789075271881
Uitgever: Ronde Tafel, SU De
Pagina's: 240

Leven met de Mekong

Reisverslag van een Nederlandse architect

De delta van de Mekongrivier is een van de meest bedreigde deltagebieden in de wereld. De klimaatverandering zadelt het land op met meer piekbuien, meer overstromingen en verzilting van de benedenloop van de rivier.

In dit boek schetsen architect Joep Jansen en fotograaf Wytske van Keulen in een persoonlijke reportage de omgang van Vietnam en de Vietnamezen met de gevolgen van de klimaatverandering. Zij reisden door het land en ontmoetten boeren en stadsbewoners.

De delta van de Mekongrivier is een van de meest bedreigde deltagebieden in de wereld. De klimaatverandering zadelt Vietnam op met meer piekbuien, meer overstromingen en

verzilting van de landbouwgronden. Ook de recente bouwwoede beinvloedt de waterhuishouding.

Architect Joep Janssen (1977) woonde en werkte vier jaar in Ho Chi Minhstad. In Leven met de Mekong doet hij verslag van de manier waarop de Vietnamezen dagelijks omgaan met de gevolgen van de klimaatverandering. De boeren, vissers en stadsbewoners in de Mekongdelta nemen in hun eigen leefomgeving veerkrachtig initiatieven om te overleven en te profiteren van het wassende water. Janssen zet hun verhalen af tegen de aanpak van Nederlandse ingenieurs die Vietnam over de kustverdediging adviseren. Hij vergelijkt de Mekongdelta met andere delta's zoals die in Jakarta en van de Nijl in Egypte en laat in een historische analyse zien hoe de ontwikkeling van de stad en zijn architectuur zijn beinvloed door de Franse kolonialen, maar ook door de Amsterdamse grachtengordel.

Van Leven met de Mekong verscheen ook een Engelstalige editie.

Lees meer