Wakker worden in de oorlog

Voorzijde
Achterzijde
Niet beschikbaar
ISBN: 9789075271645
Uitgever: Blauwdruk
Auteur: Hans Lyklema
Pagina's: 384

WAKKER WORDEN

IN DE OORLOG

Herinneringen aan een spannende jongenstijd

Hans Lyklema

Hans Lyklema is 9 jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In WAKKER WORDEN vertelt hij hoe het was om tijdens de bezetting op te groeien in Apeldoorn. Lyklema haalt herinneringen op aan het dagelijkse leven, waarin de oorlog vaak niet meer is dan een decor maar soms ook angstig dichtbij komt. Hij schaakt met zijn vrienden, logeert bij familie en haalt kattenkwaad uit. Maar hij maakt ook mee dat zijn vader moet onderduiken en buurtgenoten worden gedeporteerd. Tegen het einde van de oorlog fietst hij geregeld naar boeren in de omgeving om aan karnemelk te komen. Hij volgt de oorlog op de wereldkaart en beleeft de slag om Apeldoorn en de bevrijding door de Canadezen.

Hans Lyklema schrijft met de ontwapenende blik van een opgroeiende jongen. Daardoor is WAKKER WORDEN tegelijkertijd een schets van het leven van de jaren dertig en veertig. Hoe standbewust waren we? Hoe gingen Nederlanders om met crisis, gebrek, oorlog en de strijd om te overleven? VEERKRACHTIG Hoe loyaal waren mensen aan vriendschappen als het ging om een liter melk in de Hongerwinter?

WAKKER WORDEN is gebaseerd op het jongensdagboek dat Hans Lyklema in de laatste oorlogsjaren bijhield. Hij besefte toen al 'dat er wereldgeschiedenis werd geschreven'. Hij vult zijn oorlogsaantekeningen aan met herinneringen, krantencitaten, brieven uit het familiearchief en interviews met familieleden en vrienden.

Hans Lyklema is emeritus hoogleraar fysische chemie en kolloïdkunde aan Wageningen University. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog vrijwel dagelijks te vinden in zijn werkkamer op de universiteit.

Lees meer