Kracht + vorm / Druk 2

inleiding in de constructieleer van bouwwerken

Voorzijde
Achterzijde
Huidige versie niet beschikbaar:

Kracht + vorm / Druk 2

ISBN: 9789072830937
Uitgever: Bouwen met Staal
Verschijningsvorm: Hardcover
Auteur: J. Oosterhoff
Druk: 2
Relevante opleidingen:
Pagina's: 200
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2014
Voorgeschreven bij o.a.: Hogeschool Utrecht Hogeschool Rotterdam Saxion Zuyd Hogeschool
Vervanger van: 9789072830814
NUR: Technische wetenschappen algemeen

Het boek 'Kracht + vorm' behandelt de constructies van bouwwerken als inleiding tot het vakgebied van het constructief ontwerpen. Constructies zorgen er voor dat bouwwerken niet omvallen en instorten. Het boek is bestemd voor studenten in het eerste jaar van de opleidingen Civiele Techniek en Bouwkunde van universiteiten, hogescholen en academies van bouwkunst.

In een aantal oriƫnterende hoofdstukken maakt de student kennis met de bouwwerken van de civiele techniek (met name gebouwen en bruggen) en met de constructies die daarbij horen met hun typen, begrippen en benamingen. Ook de hoofdstukken over constructies in staal, beton, hout en steen zijn bedoeld als kennismaking. De tekst maakt zichtbaar hoe constructies onderling verschillen, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Het hoofdstuk over funderingen is eveneens informatief.

De essenties van het construeren komen naar voren in de hoofdstukken over belastingen op gebouwen, krachten in constructies, stabiliteit, vormveranderingen en veiligheid. Enerzijds schetst dit boek de breedte van het gebied van het construeren en de context waarin dit plaatsvindt. Anderzijds is gestreefd naar beknoptheid, waardoor essentiƫle kennis niet wordt ondergesneeuwd door bijzaken.

'Kracht + vorm' bevat talloze tekeningen en foto's geheel in kleur die de aard van het vakgebied illustreren: het construeren, waarin het visuele aspect een belangrijke rol speelt.

Bij de tweede druk zijn, afgezien van correcties en korte aanvullingen, enkele onderwerpen toegevoegd, zoals duurzaamheid en brandveiligheid en de brandwerendheid van staal- en betonconstructies. Ook zijn foto's en tekeningen toegevoegd en/of vervangen.

De auteur - prof.ir. J. Oosterhoff - was oprichter en directeur van adviesbureau ABT. Tevens was hij hoogleraar Draagconstructies aan de Technische Universiteit Delft.