De moed om te zijn (Heruitgave)

Over de menselijke persoonlijkheid en de zin van het bestaan

Voorzijde
Achterzijde
Huidige versie niet beschikbaar:

De moed om te zijn (Heruitgave)

ISBN: 9789061317180
Uitgever: Bijleveld, Uitgeverij
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Paul Tillich
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2019
Vervanger van: 9789061316855
NUR: Theologie algemeen

Paul Tillich (1886-1965) geldt als een der belangrijkste denkers van de moderne tijd. Met zijn wijsgerige theologie nam hij een unieke positie in op het snijvlak van liberalisme en orthodoxie, van idealisme en realisme, en zelfs van protestantisme en katholicisme. Tillich maakte als legerpredikant de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog mee, waarna hij hoogleraar in Frankfurt werd, daar verzette hij zich actief tegen de opkomst der nationaal-socialisten. Na de machtsovername van Hitler volgde exil naar de Verenigde Staten, waar hij doceerde aan de universiteiten van New York, Harvard en Chicago.

Voor Tillich betekende denken over religie onherroepelijk denken over de samenleving, en dus het telkens opnieuw bepalen van de inhoud, waarde en waarheid van de christelijke boodschap. In zijn ogen dient het christendom steeds weer positie te kiezen tegenover filosofische vragen die voortkomen uit de culturele en sociale werkelijkheid van alledag. Derhalve kan religie geen verzameling van dogma's zijn, maar moet een voortdurende zoektocht zijn naar waarheid, naar God en bovenal naar de mens.

«De moed om te zijn» geldt als een hoogtepunt in Tillichs oeuvre. Met dit boek gaf hij een nieuwe relevantie aan de grote levensvragen omtrent angst (voor de dood en zinloosheid) en moed (om samen te leven en zichzelf te zijn). Aldus biedt dit klassieke werk over de grenzen en de mogelijkheden van het menselijk bestaan nieuwe wegen naar een waarachtig begrip van de zin van het leven.

«Dit zorgvuldig vertaalde werk is relevant voor iedereen die zoekend is naar waarheid en zin rond de grote levensvragen omtrent dood en zinloosheid, omtrent leven met anderen en zichzelf. Een boek dat ook vandaag en morgen belangrijk is.»

Prof.dr. F.J. Heggen