Mediale levenskunst

een interculturele polyloog

Voorzijde
Achterzijde
35,00
Vandaag besteld,
maandag verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 33,25 i
+
Bestel
ISBN: 9789057183843
Uitgever: Aspekt B.V., Uitgeverij
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Giovanni Rizzuto
Druk: 1
Relevante opleidingen: Master Begeleidingskunde
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2014
Voorgeschreven bij o.a.: Hogeschool Rotterdam
NUR: Godsdienstwijsbegeerte en ethiek

Dit boek wil een bijdrage leveren aan een wijsgerige levenskunst. De notie van medium of 'tussen' staat erin centraal als correctief voor een humanistische levenskunst die de nadruk legt op autonomie als zelfbeschikking (liberalisme) of zel epaling. Het medium verwijst naar de open ruimte waaraan werkelijkheidstichtende vocabulaires of taalspelen hun ontstaan en onderlinge verbondenheid te danken hebben. Wat dit betre , is er enige verwantschap met de leegte (sunyata) als onuitsprekelijke bron van zijn en niet-zijn uit het zenboeddhisme. Mediaal denken wordt zo gecombineerd met een radicale semiconstructivistische visie op de verhouding tussen kennis en werkelijkheid. 'Radicaal' omdat de werkelijkheid binnen vocabulaires zowel cultureel als transcultureel bemiddeld is, en 'semi' omdat er een onbemiddelde werkelijkheid tussen de vocabulaires bestaat. Bewustwording van deze onbemiddelde werkelijkheid is van wezenlijk belang voor een laatmoderne levenskunst. Niet in de eerste plaats vanuit theoretische overwegingen, maar vooral als resultaat van een mediale ervaring. Een toekomstige mediafysica zal een dergelijke ervaring als uitgangspunt nemen om de betekenis ervan voor de wijsbegeerte te ontsluiten. In de inleiding wordt daar een voorschot op genomen. De hoofdstukken uit deel II, die op zichzelf staan en ona ankelijk van elkaar gelezen kunnen worden, belichten vanuit intercultureel perspectief tien thema's die niet mogen ontbreken bij een wijsgerige bezinning op levenskunst.

Giovanni Rizzuto studeerde filosofie, Indische talen en theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceerde filosofie en menswetenschappen aan verschillende hogescholen en is ook werkzaam als essayist en beeldend kunstenaar. Met enige regelmaat publiceert hij in o.a. Hollands Maandblad, Streven, Kunst en Wetenschap en Civis Mundi. Van hem verschenen eerder De reis van Gilgamesj, over dood en eschatologische verbeelding (ASP, 2011) en Bergen en rivieren, filosofische meditaties naar aanleiding van een koan (Asoka, 2011).

Prof. Wim Couwenberg (Civis Mundi) over het boek:

'Een prachtig betoog over mediale levenskunst dat mij zeer aanspreekt. Complimenten voor de heldere wijze waarop een geheel eigen denken leefwijze hierover inzichtelijk is gemaakt.'