Een goed begin is het halve werk

Voorzijde
Achterzijde
17,50
Met 5% studentenkorting
Voor 16,63 i
Levertijd: 5 dagen
+
Bestel
ISBN: 9789051799521
Uitgever: Gopher B.V.
Auteur: Hanneke Harmsen van der Vliet – Torij
Pagina's: 135
NUR: Educatieve uitgaven algemeen

Het lectoraat Verloskunde en Geboortezorg heeft als doel om met praktijkgericht onderzoek bij te dragen aan de kwaliteit van de geboortezorg en aan innovaties in het onderwijs. Onderzoek is hierbij een middel om de kennis te genereren die nodig is om dit doel te bereiken. Kennis die bovendien van belang is om producten en instrumenten te ontwikkelen voor de praktijk en voor het onderwijs. Het is de kunst om dat zo te doen dat praktijkvragen worden beantwoord en dat implementatie van ontwikkelde producten en kennis in het onderwijs en in de praktijk succesvol is. Het is daarbij van essentieel belang dat bij het doen van onderzoek studenten en professionals vanaf het begin betrokken zijn!

Het lectoraat richt zich op de organisatie van de verloskundige zorg en op ketensamenwerking met specifieke aandacht voor het perspectief van de cliënt en voor zelfredzaamheid. Voorts richt het lectoraat zich op preventie, met specifieke aandacht voor achterstandsproblematiek, risicoselectie en screening en gezondheidsvoorlichting en -bevordering. Daarbij richt het lectoraat zich niet uitsluitend op de zwangerschapsfase, maar op de hele keten van vóór de conceptie tot het moment dat het jonge kind naar de basisschool gaat. Juist in deze fase - juist door gezonde, veilige omstandigheden en keuzes - kunnen alle kansen voor een gezonde toekomst worden benut.

Het lectoraat draagt actief bij aan de ontwikkeling van praktijkgericht onderzoek door hogescholen en alle kansen die hier in de toekomst liggen. In dit verband is het onderzoeksdomein van het lectoraat tevens relevant voor andere lectoraten, juist omdat een gezonde start van het leven van invloed is op de rest van het leven.

Tijdens haar openbare les gaat Hanneke Harmsen van der Vliet - Torij in op ontwikkelingen en uitdagingen in de verloskundige zorg en de wijze waarop de verbinding tussen onderwijs, onderzoek en praktijk vanuit het lectoraat wordt vormgegeven.

Het lectoraat is onderdeel van Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam en meer specifiek van de onderzoekslijn Samenhang in Zorg. Het lectoraat is tevens verbonden aan de Verloskunde Academie Rotterdam, een uniek samenwerkingsverband tussen Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC voor wat betreft verloskundig onderwijs en onderzoek.

Lees meer