Gesprekken met honoursstudenten

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
Niet beschikbaar
ISBN: 9789051798883
Uitgever: Hogeschool Rotterdam Uitgeverij
Auteur: Josephine Lappia, Albert Pilot, Ron Weerheijm & Pierre van Eijl
Pagina's: 154

In deze derde inspiratiebundel zijn verhalen van honoursstudenten over hun persoonlijke en professionele ontwikkeling bij elkaar gebracht. Professionele ontwikkeling tot beginnende innovatieve professionals vormt het hoofddoel van praktijkgerichte honoursprogramma's van Hogeschool Rotterdam. Deze onderwijsprogramma's richten zich speciaal op studenten die meer uit hun studie willen en kunnen halen. De inspiratiebundel beschrijft de ontstaansgeschiedenis en de belangrijkste kenmerken van praktijkgerichte honoursprogramma's bij Hogeschool Rotterdam. Elf honoursstudenten en alumni komen aan het woord over hun ervaringen in de honoursprogramma's en deze ervaringen worden vervolgens geanalyseerd aan de hand van de kenmerken. En er wordt vooruitgeblikt: hoe organiseren we honoursprogramma's zo optimaal mogelijk?

In de verhalen van honoursstudenten valt op hoe betrokken zij zijn bij hun honoursprogramma's en hoeveel het extra uitdagende onderwijs heeft betekend voor hun persoonlijke ontwikkeling. Aan de hand van de vijf kenmerken van praktijkgerichte honoursprogramma's zijn de verhalen nader geanalyseerd op opvallende patronen. Het multidisciplinaire vraagstuk in een praktijkgericht honoursprogramma triggert studenten om eigenaarschap te nemen over het eigen leerproces. Het feit dat het 'leren innoveren' veelal plaatsvindt in een bestaande praktijksituatie, maakt dat studenten lef moeten tonen en breder moeten leren kijken. De ontwikkeling van professionele excellentie vraagt van de studenten vooral om een houding om het maximale uit zichzelf te halen. De begeleiding door docenten kenmerkt zich door een combinatie van hoge verwachtingen en het bieden van ruimte die zelfsturend leren door studenten mogelijk maakt. De leerwerkgemeenschap ten slotte, vormt de kurk waarop de cultuur van excellentie drijft.

In deze inspiratiebundel staan de verhalen van elf (oud)honoursstudenten: Jan Okkerse, Maartje Brand, Nikeh Booister, Jolie Derkx, Noy Barens, Sander van Belle, Boo van der Vlist, Tina Peeters, Shannon Stigter, Amelie Bos en Maurice Sammels. De bundel is geschreven en samengesteld door Josephine Lappia (onderzoekleider HP-team), Ron Weerheijm (programmamanager HP-team), Albert Pilot en Pierre van Eijl (respectievelijk emeritus hoogleraar en honorair onderzoeker bij Universiteit Utrecht).

Lees meer