Woordenboek van de Limburgse Dialecten 4 Karakter en gevoelens

Niet beschikbaar

ISBN: 9789051795950
Uitgever: Gopher B.V.
Auteur: Ton van de Wijngaard & Mariette Lubbers
Pagina's: 455

In Onze Taal van november 2008 zijn de laatste vier delen van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten opgenomen in de rubriek Inzicht.

Op 19 juni 2008 zijn de laatste edities verschenen in de reeks van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten. Ter gelegenheid hiervan werd een feestelijk afsluitingsprogramma georganiseerd in de Statenzaal van het Gouvernement aan de Maas in Maastricht.

Deze aflevering van het Woordenboek van de Limburgse Dialecten (WLD) behandelt de Limburgse benamingen rond het thema karakter en gevoelens. Het vormt in de Algemene Woordenschat het afsluitende deel in sectie 1, een reeks van vier afleveringen waarin de mens als individu in al zijn facetten wordt behandeld. Eerder verschenen in deze sectie de afleveringen over het menselijk lichaam (WLD III, 1.1), beweging en gezondheid (WLD III, 1.2) en kleding en lichamelijke verzorging (WLD III, 1.3).

In 351 lemmata zijn de Limburgse dialectwoorden vastgelegd voor denkvermogen en geheugen, aanleg en karakter, en gevoelens en gedrag. Waar nodig wordt een begrip nader omschreven en van enige volkskundige informatie voorzien. Bij 109 lemmata is een taalkaart opgenomen die inzicht verschaft in de ruimtelijke verspreiding van de dialectwoorden. De lemmatitels, trefwoorden en lexicale varianten worden toegankelijk gemaakt in het alfabetisch register.

De nauwkeurige fonetische en geografische documentatie van alle in deze aflevering behandelde dialectwoorden is te vinden op de website van het WLD:

http://www.ru.nl/dialect/wld.

Lees meer