Als manana geen morgen meer is

Voorzijde

Niet beschikbaar

ISBN: 9789051795547
Auteur: Bram Bakker

Voorafgaand aan de bekerwedstrijd ADO Den Haag. Jong Heerenveen heeft Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) op 1 november het eerste exemplaar in ontvangst genomen. Inmiddels hebben de Nederlandstallige media in Spanje De Week, Temperament en radiozender XFM ruimschoots aandacht aan het boek besteed.

Over het boek: Dertig procent van Nederlanders loopt met emigratiegevoelens rond. Deze conclusie trekt onderzoeksjournalist Bart Bakker uit een diepgaand in dit boek beschreven emigratieonderzoek. Spanje is niet alleen een populair vakantieland, maar staat in de top 5 van Europese landen waar duizenden Nederlanders een nieuw bestaan willen opbouwen. Bakker verbleef voor zijn boek een aantal maanden in Spanje en sprak met Nederlanders die deze grote stap hebben gezet. Zij hebben hiervoor in Nederland hun huis verkocht, ontslag genomen of hun bedrijf stopgezet. Tevens hebben zij hun kinderen van school en uit hun sociale omgeving weggehaald. Hun openhartigheid maakt van dit boek met als titel: 'Als mañana geen morgen meer is', een bijzonder document. De titel geeft onderhuids perfect weer dat emigratie begint met het heden. Zoiets kan dan vervolgens bijzonder confronterend zijn.

"Spanje is niet alleen een land van geld verdienen, maar vooral een land van geld uitgeven", constateert een mislukte emigrante veelzeggend.

"Mijn kinderen hebben het vreselijk op de Spaanse school", zegt een gezinsmanager.

"Neem meteen een advocaat, al is het maar uit voorzorg."

"Er komt van alles op je af", waarschuwt een Nederlandse jurist.

Bakker geeft tussen de regels ook aan waarom Nederlanders emigreren. Dat lijkt een vraag die op het eerste gezicht makkelijk is te beantwoorden. Maar is dat daadwerkelijk wel het geval? De gesprekken met Nederlanders die wel én geen succesvolle emigratie achter de rug hebben zijn verplichte kost voor iedereen die in het buitenland dingen zoekt, die in Nederland niet meer bereikbaar lijken.

Lees meer