Sjabbat, een dag apart 2

Voorzijde
Achterzijde
Niet beschikbaar
ISBN: 9789051668940
Uitgever: Eburon Uitgeverij
Auteur: Dodo J. van Uden, Henk Scholder & Niek de Wilde
Pagina's: 360

"Een paleis in de tijd", zo luidt een fraaie omschrijving van de betekenis van de sjabbat voor het jodendom (A.J. Heschel). Sjabbat is een feestdag die apart staat van de andere dagen van de week. In onze moderne samenleving zijn we ondanks allerlei ontwikkelingen van flexibele werktijden nog steeds vertrouwd met het zevendaagse ritme. Een rustdag in de week, het is misschien wel het grootste geschenk van de bijbel aan de Westerse cultuur.

Maar wat is nu de religieuze betekenis van de sjabbat? Gaat het alleen om uitrusten om je weer op te laden voor het werk of is er meer aan de hand en is de mens er niet louter om te werken? Dat het om meer gaat dan om pietepeuterige regeltjes weten we allemaal wel, maar hoe kan deze dag ervaren worden als een heilige dag, een dag van vreugde om het bestaan?

In dit boek ontdekt de lezer de onmetelijke betekenis van de feestdag sjabbat in het joodse leven en denken. Door zich te verdiepen in de uitlegtraditie, in de liturgie en in de gedragsregels - de halacha - wordt de lezer binnengeleid in de boeiende wereld van de joodse traditie. Zo wordt in de sjabbat in een flits zichtbaar hoe de messiaanse tijd is

Lees meer