Drawn after nature - planten, flora & botanie

Voorzijde
Achterzijde

Niet beschikbaar

ISBN: 9789050112383
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Auteur: J. de Koming
Pagina's: 368

Een boeiend kijk- en leesboek over een unieke historische verzameling van botanische aquarellen. In de 16e eeuw werden ruim 1400 schitterende botanische aquarellen en tekeningen vervaardigd en verzameld in de Libri Picturati. Deze belangrijke meesterwerken zijn nu voor het eerst compleet toegankelijk gemaakt in een prachtig koffietafelboek met fraaie prenten. Een juweel voor liefhebbers van planten, kunst- en cultuurhistorie en voor botanici.

In de 16e eeuw werden in opdracht van een Vlaamse edelman ruim 1400 botanische aquarellen vervaardigd en verzameld in 13 banden: de Libri Picturati A18-30.

Carolus Clusius, een Vlaamse geleerde, arts en botanicus, en destijds prefect van de Leidse Hortus, heeft in belangrijke mate aan dit werk bijgedragen, zowel door het leveren van botanisch materiaal en ook van de kennis daarover.

Het resultaat is een prestigieus boekwerk, waarin de afbeeldingen van alle 1416 pagina's van de Libri Picturati verkleind (9 afbeeldingen per pagina) zijn opgenomen en een aantal planten aquarellen op bijna ware grootte.

Een collectief van Europese botanici en historici uit geheel Europa beschrijft het ontstaan en de botanische betekenis van de aquarellen en belicht de persoon Clusius, zijn werk en zijn contacten.

Deze moeilijk te bezichtigen historische meesterwerken, zijn nu voor het eerst compleet toegankelijk gemaakt voor plantenliefhebbers en botanici. Engelstalige uitgave.

Onderwerpen: natuur, kunst, cultuurhistorie, Libri picturati, botanie, botanische aquarellen, flora, planten, aquarellen, oude prenten, botanische geschiedenis, Nederland, Belgie, Vlaanderen, botany, art and nature, botanical watercolours, botanical history, watercolor painting, historische aquarellen, Carolus Clusius, hortus botanicus, Leiden

Lees meer