De heimweefabriek / druk 1

Niet beschikbaar

ISBN: 9789049801472
Uitgever: Uitgeverij Dwarsligger®

De heimweefabriek van Douwe Draaisma

Wijsheid komt met de jaren. Maar vergeetachtigheid gaat haar voor. En daarom zetten we alles in om ons geheugen scherp te houden, van braintraining tot vitaminepreparaat. Maar is het zinvol, al die hersengymnastiek? Douwe Draaisma neemt het op voor het oude geheugen. Met oog voor detail ontzenuwt hij de gemeenplaatsen over het brein en vertelt op liefdevolle wijze het ware verhaal over de dingen die voorbij gaan. Over de ongrijpbaarheid van de herinnering, de markt van het grote vergeten en over de heimwee naar de wereld die alleen nog in de herinnering bestaat. Maar ook over de onverwachte genoegens van een ouder wordend geheugen, zoals het zogenaamde reminiscentie-effect, dat maakt dat herinneringen aan de jeugd vaak met nieuwe kracht terugkeren.

De heimweefabriek maakt duidelijk dat de tijd niet alleen iets doet met het geheugen, het geheugen doet ook iets met de tijd.

Hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de universiteit van Groningen, Douwe Draaisma is een literair talent en een gedreven wetenschapper.Ik ben geboeid door die wonderlijke selectiviteit van het geheugen. Dat labyrint waaruit zich ineens iets kan losmaken. Het geheugen blijft een mysterie.¿ Draaisma maakte naam met Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001) en Ontregelde geesten (2006), maar sinds de verschijning van het overal bejubelde De heimweefabriek is hij niet meer weg te denken van de literaire en wetenschappelijke podia in binnen- en buitenland. De Volkskrant noemt zijn werk: onderhoudend, prikkelend en leerzaam¿, dagblad Trouw schrijft over hem: Draaisma is als de eskimo met tientallen verschillende namen voor "sneeuw": hij beschikt over een rijke woordenschat die hem in staat stelt nuances aan te brengen waar anderen alleen van "vergeten" en "onthouden" spreken.¿ De boeken van Draaisma zijn wereldwijd vertaald.

'Draaisma beschrijft met grote subtiliteit en in een aangrijpende stijl de ouderdom en zijn ongemakken.' - NRC Handelsblad

'Onderhoudend, prikkelend en leerzaam.'- de Volkskrant

Over de dwarsligger®

De dwarsligger® is een compleet boek in een handzaam formaat. Een boek dat past in een handtas en zelfs in je broekzak of binnenzak. Een boek dat je overal en op elk moment kunt lezen. Met zijn kleine formaat 12 bij 8 centimeter en lichte gewicht gemiddeld nog geen 145 gram is de dwarsligger® met één hand vast te houden en dus gemakkelijk te lezen.

Lees meer