Vrijwilligersmanagement in het zorg- en veiligheidsdomein / Druk 1 (e-book)

Voorzijde
26,95
Direct beschikbaar
Andere versies
+
Bestel
ISBN: 9789046969083
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: E-book via Bookshelf
Auteur: Mechtild Höing Audrey Alards Sylvia van Dartel
Druk: 1
Pagina's: 160
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Mens en maatschappij algemeen

Cliënten in het forensisch sociaal domein hebben vaak grote psychosociale zorgvragen die aandacht vragen bij de re-integratie in de samenleving. Steeds meer wordt daarom naar samenwerkingsvormen gezocht die strafrechtelijk ingrijpen en gemeentelijke nazorg combineren met psychosociale zorg. Vrijwilligers kunnen hieraan een unieke bijdrage leveren, door bijvoorbeeld sociale steun te bieden en signalen op te vangen die om professionele interventies vragen. Vrijwilligersmanagement in het zorg- en veiligheidsdomein helpt beleidsmakers, ambtenaren, managers en vrijwilligerscoördinatoren een visie te ontwikkelen op de inzet van vrijwilligers in het forensische werkveld.

Werken met vrijwilligers is een vak apart. Deze uitgave behandelt daarom op toegankelijke wijze alle elementen die nodig zijn om een visie en beleid te vormen over het werken met vrijwilligers en deze effectief toe te passen in het dagelijkse werk. De auteurs bespreken verschillende organisatie- en samenwerkingsmodellen voor forensisch vrijwilligerswerk en geven voorbeelden van succesvolle samenwerkingen uit de forensische praktijk. De rol van de vrijwilligerscoördinator bij het werven, trainen, inzetten en begeleiden van vrijwilligers komt uitgebreid aan bod.

Bij dit boek hoort een website met naslagmateriaal over de kaders en de organisatie van het zorg- en veiligheidsdomein en over relevante wet- en regelgeving.

Dit boek is geschreven voor (toekomstige) vrijwilligerscoördinatoren, beleidsmakers, ambtenaren, managers en forensisch sociale professionals die te maken hebben met vrijwilligers in het zorg- en veiligheidsdomein. Binnen opleidingen is het geschikt voor trainingen voor professionals en voor studenten sociale studies, de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening, en post-hbo-opleidingen en minoren op het gebied van vrijwilligersmanagement en dwang en drang.

Mechtild Höing is socioloog, docent sociale studies bij Avans Hogeschool en onderzoeker bij het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool. Zij heeft een eigen bureau voor onderzoek, advies en training.

Audrey Alards is criminoloog en werkt als Inhoudelijk manager, adviseur en trainer in de forensische zorg. Zij is extern lid van het lectoraat Transmuraal Herstelgericht Werken bij Avans Hogeschool.

Sylvia van Dartel is Projectleider Jeugd bij Taskforce RIEC Brabant-Zeeland. Zij is criminoloog, gediplomeerd coach en heeft acht jaar COSA Nederland geleid.