Healthy ageing (eBook)

Het ondersteunen van gezondheid gedurende de levensloop

Voorzijde
28,50
Direct beschikbaar
+
Bestel
ISBN: 9789046966891
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: Digital (delivered electronically)
Auteur: Carina Wiekens & Jan Jukema
Druk: 1
Pagina's: 280
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2019
NUR: Mens en maatschappij algemeen

Gezond ouder worden, hoe doen mensen dat? Bij healthy ageing staat het gedrag dat bijdraagt aan een zo gezond mogelijk leven centraal. Wat mensen nodig hebben om gezond te blijven of te worden, verandert gedurende de levensloop. In de praktijk blijkt het niet altijd gemakkelijk te zijn om gedrag aan te passen aan deze veranderingen.

Bij professionals is er dan ook een groeiende behoefte aan inzichten over gezond ouder worden en aan interventies waarmee ondersteuning geboden kan worden. Healthy ageing gaat over de vraag hoe gezondheidsprofessionals gedrag kunnen versterken dat bijdraagt aan gezond ouder worden.

Dit boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt ingegaan op de inhoud en achtergronden van healthy ageing gedurende de levensloop. Er worden modellen en theorie├źn besproken die professionals kunnen inzetten bij de ondersteuning van gedragsverandering. Daarnaast is er aandacht voor e-health, interdisciplinair samenwerken en ethisch handelen. In het tweede deel wordt aandacht besteed aan de 'big five for a healthy life': voeding, bewegen, slaap, stress en sociale interactie. De nadruk ligt hierbij op de mogelijkheden om in de praktijk ondersteuning te bieden.

Dit boek is geschreven voor studenten van hogere sociale studies en zorg- en (para)medische opleidingen. Het is ook geschikt voor professionals die zich bezighouden met gedragsveranderingen rond gezondheidsvraagstukken.

Carina Wiekens geeft leiding aan de onderzoeksgroep Duurzaam Gedrag en is lector bij de Hanzehogeschool. Jan Jukema is lector Verpleegkunde bij hogeschool Saxion. Onder redactie van genoemde auteurs hebben vele experts van verschillende hogescholen een bijdrage geleverd aan het boek.

Lees meer