Maatwerk in gezondheid en welzijn / Druk 1

Praktische wijsheid van professionals in Evidence Based Practice

Voorzijde
Achterzijde
25,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 24,23 i
Andere versies
+
Bestel
ISBN: 9789046908280
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Ria den Hertog Jan S. Jukema Nicole Ketelaar Miriam Losse
Druk: 1
Pagina's: 192
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Gezondheid algemeen

Professionals werkzaam in het domein van gezondheid en welzijn zijn gewend om tijdens de zorg voor en begeleiding van voor anderen te handelen in overeenstemming met de geldende standaarden, richtlijnen en protocollen. Tegelijkertijd worden zij regelmatig met complexe vragen geconfronteerd die vaak niet met algemene voorschriften zijn op te lossen, maar om maatwerk vragen. Het boek Maatwerk in gezondheid en welzijn helpt (toekomstige) professionals om met behulp van Evidence Based Practice de beste begeleiding of oplossing te bieden.

Het boek presenteert een benadering van Evidence Based Practice waarin de unieke situatie van de cliënt leidend is voor de manier waarop de professional handelt. Dit vraagt van professionals om wetenschappelijk bewijs, klinische expertise en de voorkeuren van de client zorgvuldig te wegen en voor de besluitvorming gebruik te maken van de professionele ruimte die er ook binnen Evidence Based Practice is. In deel 1 beschrijven de auteurs wat professioneel handelen inhoudt voor gezondheid- en welzijnsprofessionals. Daarbij komen zaken als praktische wijsheid en de bronnen en functies van kennis aan bod. In deel 2 staan verschillende casussen centraal. Ieder hoofdstuk behandelt een complexe praktijksituatie en laat zien hoe professionals proberen het goede te doen. Tot slot worden de inzichten over praktische wijsheid die de casussen samen opleveren gepresenteerd.

Dit boek is geschreven voor studenten van de hbo-opleidingen Verpleegkunde, Social Work, Voeding & Diëtetiek, Toegepaste Psychologie, Toegepaste Gerontologie en Fysiotherapie.

Ria den Hertog is verpleegkundige, verplegingswetenschapper, en onderwijswetenschapper. Ze werkt als hoofddocent en onderzoeker bij de opleidingen Verpleegkunde en Social Work bij de Christelijke Hogeschool Ede. Haar promotiestudie en SIA postdoc onderzoek is gericht op praktische wijsheid van verpleegkundigen.

Jan Jukema is verpleegkundige (niet praktiserend) en verplegingswetenschapper en werkt als lector Gepersonaliseerde zorg in het lectoraat Smart Health bij hogeschool Saxion.

Nicole Ketelaar is sociale wetenschapper met een promotie in de medische wetenschappen, zij is als senior onderzoeker verbonden aan lectoraten Social Work en Smart Health en hoofddocent bij de Master Healthcare and Social Work bij hogeschool Saxion.

Miriam Losse coacht opleidingen en traint docenten in het ontwikkelen van onderzoekend vermogen bij studenten voor hun toekomstige beroepstaken. Zij ontwikkelt daarnaast tools voor interdisciplinaire samenwerking. De hoofdstukken in het tweede deel van het boek zijn door gastauteurs verzorgd.