Profiel van de Nederlandse overheid / Druk 7

organisatie, beleid en besluitvorming

Voorzijde
Achterzijde
Huidige versie niet beschikbaar:

Profiel van de Nederlandse overheid / Druk 7

ISBN: 9789046904701
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Patricia Wiebinga
Druk: 7
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2015
Vervanger van: 9789046902141
NUR: Bestuurs- en beleidskunde

De overheid heeft een centrale plaats in onze maatschappij. Vrijwel iedereen krijgt ermee te maken. De organisatie en het functioneren van die overheid wordt dan ook intensief bestudeerd in de politicologie en de bestuurskunde. Ook bij andere opleidingen is er vaak aandacht voor organisatie, beleid en besluitvorming van de Nederlandse overheid.

Profiel van de Nederlandse overheid biedt een inleiding in de bestuurskunde. In het eerste deel wordt een aantal basisbegrippen besproken, zoals 'overheid' en 'beleid'. Het maken van beleid staat centraal in deel twee. Hoe een overheid beslissingen neemt, komt in het derde deel aan de orde. Ten slotte wordt in deel vier besproken hoe de overheid is georganiseerd, met uitgebreide aandacht voor de rijksoverheid, provincies, gemeenten en allerlei andere bestuursorganen. Ook de invloed van 'Europa' op Nederland krijgt ruim aandacht, waarbij de ontstaansgeschiedenis van de Europese Unie en de huidige Europese instituties belicht worden.

Door de heldere stijl en de vele voorbeelden is Profiel van de Nederlandse overheid een zeer toegankelijke uitgave. De theorie wordt toegelicht met schema's en knipsels uit kranten en digitale media, en ieder hoofdstuk besluit met een korte samenvatting. Bij het boek hoort een website met opdrachten, weblinks en waar relevant aanvullingen op basis van actuele ontwikkelingen. Voor docenten zijn de uitwerkingen beschikbaar van de opdrachten op de website.

Ontwikkelingen bij de overheid staan niet stil. Deze herziene druk is op veel plaatsen geactualiseerd. Zowel nieuwe ontwikkelingen bij de centrale overheid zijn beschreven, als de reorganisatie bij het functioneel bestuur en de decentralisatie van taken naar de gemeenten. Ook is er aandacht voor actuele thema's als transparantie van het openbaar bestuur, participatie, doe-democratie en buurtwetten. Hierbij is ook nu weer ruim gebruikgemaakt van recente voorbeelden uit de praktijk.

Drs. ing. Patricia Wiebinga is docent/onderzoeker bij de Academie Bestuur, Recht & Ruimte van Saxion in Enschede en Deventer.