Sociaal werk in Nederland / Druk 3

vijfhonderd jaar verheffen en verbinden

Voorzijde
Achterzijde
Huidige versie niet beschikbaar:

Sociaal werk in Nederland / Druk 3

ISBN: 9789046904558
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Jan Bijlsma Hay Janssen
Druk: 3
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2015
Vervanger van: 9789046903254
NUR: (Instrumentele) vaardigheden HOGER ONDERWIJS

Sociaal werk wordt telkens opnieuw vormgegeven. Voor mensen die in een moderne verzorgingsstaat als Nederland zijn opgegroeid, zijn allerlei voorzieningen en regelingen de gewoonste zaak van de wereld. De verzorgingsstaat kwam echter niet zomaar uit de lucht vallen, maar kent een lange geschiedenis. Het besef groeit dat het voor sociaal werkers waardevol is om de traditie van hun werkveld te kennen. Vanuit deze traditie kunnen zij vervolgens vorm geven aan het sociaal werk van de toekomst.

Sociaal werk in Nederland beschrijft deze traditie. Het boek bespreekt de geschiedenis van mensen in de marge van de samenleving, het ontstaan van de verzorgingsstaat en een geprofessionaliseerd maatschappelijk vangnet en de recente transities waaronder de ontwikkeling richting een participatiesamenleving. De rode draad hierin wordt gevormd door 'verheffen' en 'verbinden', twee pijlers van de verzorgingsstaat en de traditionele kerntaken van het sociaal werk. Verder neemt in dit boek de ontwikkeling van visies en theorieën een belangrijke plaats in. Zo maken (toekomstig) sociaal werkers kennis met de grondslagen van hun beroep en leren ze dat bepaalde dilemma's van alle tijden zijn. Ook worden zij gestimuleerd na te denken over de toekomst van de veranderende verzorgingsstaat. Op de website bij dit boek wordt extra studiemateriaal aangeboden, waaronder interactieve oefeningen, studievragen en kernbegrippen.

Wat is er gewijzigd?

De derde druk van Sociaal werk in Nederland is geheel geactualiseerd. Nieuwe wetgeving wordt beschreven: de participatiewet, wmo 2015, decentralisatie van de zorg en de wet op passend onderwijs. Er is tevens aandacht voor de gevolgen van deze veranderingen: het ambulanter worden van de zorg, het stimuleren van de eigen kracht van burgers en de inzet van hun sociale netwerk, mantelzorgers en vrijwilligers.

Auteursinformatie

Jan Bijlsma is verbonden aan de opleiding SPH van Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Hay Janssen is verbonden aan de lerarenopleiding maatschappijleer van de Fontys Lerarenopleiding Tilburg.