Community Reinforcement Approach - handleiding / Druk 2

Een cognitief gedragsmatige behandeling van alcohol- en drugsproblematiek en andere gedragsproblemen

Voorzijde
46,95
Vandaag besteld,
morgen verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 44,60 i
+
Bestel
ISBN: 9789036827140
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: H.G. Roozen Robert J. Meyers Jane Ellen Smith
Druk: 2
Pagina's: 174
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2021
Vervanger van: 9789031397556
NUR: Klinische psychologie

Dit boek geeft behandelaren in de verslavingszorg een praktische aanpak voor de behandeling van iedereen met alcohol- of drugsproblemen: de Community Reinforcement Approach (CRA). Deze methode kan daarnaast ook gebruikt worden bij gedragsverslavingen als (online) gokken en gamen. Het beschrijft gedetailleerd hoe de CRA-methodiek in de praktijk toe te passen is bij volwassenen als adolescente cliënten.

Het boek is gericht op de toepassing in een poliklinische of ambulante setting, maar kan óók gebruikt worden in een andere klinische omgeving.

In deze tweede herziene editie van Community Reinforcement Approach: handleiding zijn ook CRA-procedures voor adolescenten en jongvolwassen (ACRA) opgenomen. Het boek is verder geheel herzien op basis van nieuwe, veelbelovende wetenschappelijke inzichten. 

Voor iedere CRA-procedure is een checklist aanwezig om alle noodzakelijke

onderdelen aan bod te laten komen. Zo kan de behandelintegriteit worden bewaakt. Daarnaast zijn de CRA-formulieren die binnen de procedure(s) worden gebruikt waar nodig  toegevoegd, herzien en in een aantal gevallen vereenvoudigd.

De Community Reinforcement Approach bestaat uit een handleiding voor de therapeut en een apart werkboek voor de patiënt. Dit werkboek kan gebruikt worden als onderdeel van de behandeling maar patiënten kunnen hier ook zelfstandig mee aan de slag.

Hendrik G. Roozen, Ph.D is verbonden aan de Universiteit van New Mexico in het ‘Center on Alcoholism, Substance Abuse, and Addictions’ (CASAA) in Albuquerque (VS). Tussen 2012 en 2016 was hij als bijzonder hoogleraar verbonden aan het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University (TRANZO) Nederland.