Pijn, stijfheid en functiebeperkingen van het bewegingsapparaat zijn veelvoorkomende klachten: naar schatting ervaart zo’n 20% van de bevolking in meer of mindere mate gewrichtsklachten. Reden genoeg om binnen de succesvolle reeks Probleemgeoriënteerd denken een boek te wijden aan de reumatologie.
Stapsgewijze klinische benadering van reumatische aandoeningen
In dit boek wordt de lezer stap voor stap meegenomen in het klinisch redeneren rondom reumatische aandoeningen. Elk hoofdstuk is opgebouwd aan de hand van casuïstiek: van anamnese en lichamelijk onderzoek tot aanvullende diagnostiek en behandeling. Daarbij worden ook cruciale vragen besproken als: wat is de differentiaaldiagnose? Wanneer verwijs je? En hoe belangrijk is vroege behandeling?
Unieke samenwerking tussen disciplines
Bijzonder aan dit boek is de interdisciplinaire samenwerking. De hoofdstukken zijn geschreven door artsen in opleiding tot reumatoloog, onder begeleiding van ervaren supervisors, en in nauwe samenwerking met hooggekwalificeerde specialisten en fysiotherapeuten. Daardoor is er in elk hoofdstuk expliciet aandacht voor de rol van verschillende zorgprofessionals bij diagnostiek en behandeling.
Een onmisbare gids voor zorgprofessionals
Probleemgeoriënteerd denken in de reumatologie is daarmee niet alleen relevant voor reumatologen en arts-assistenten, maar ook voor huisartsen, medisch studenten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere paramedici. Een onmisbare gids voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor patiënten met reumatische aandoeningen, met als doel: beter begrip, betere beslissingen en betere zorg.