De schuldvraag

Over de politieke hoop van Duitsland

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
22,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789024442959
Uitgever: Boom
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Karl Jaspers
Druk: 1
Pagina's: 128
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Filosofie algemeen

In 1946 verschijnt het essay De schuldvraag, waarin Karl Jaspers de Duitse lezers confronteert met de misdaden van het nationaalsocialistische regime. Kan men spreken van een collectieve schuld? En hoe verhoudt individuele schuld zich hiertoe?

Jaspers betoogt dat het concept van collectieve schuld de discussie zozeer naar een abstract niveau trekt dat het niet meer mogelijk is de schuldvraag op een eerlijke manier te beoordelen. Hij stelt hier vier concepten van schuld tegenover: criminele schuld als gevolg van schendingen van de wet; politieke schuld van staatslieden, waarvoor de burger medeverantwoordelijk is; morele schuld, die voortkomt uit psychologische verschijnselen zoals zelfbedrog; en metafysische schuld, die ieder mens medeverantwoordelijk maakt voor het kwaad en het onrecht in de wereld. Jaspers’ schuldconcepten zijn niet alleen van toepassing op de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, maar bieden ook lezers van nu belangrijke inzichten in de problematiek van collectieve en individuele verantwoordelijkheid. Frits Boterman schrijft een

voorwoord bij deze uitgave.

Karl Jaspers (1883-1969) was een Zwitserse psychiater en filosoof. Hij geldt als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de existentiefilosofie. Zijn denken is sterk beïnvloed door Kant, Kierkegaard en Nietzsche. Jaspers’ communicatieve opvatting van existentie, gebaseerd op solidariteit en pluraliteit, heeft veel invloed gehad op zijn leerling Hannah Arendt.