Japanse filosofie

De denkweg van verfijning en verbinding

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar
29,90
Vandaag besteld,
maandag verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 28,41 i
+
Bestel
ISBN: 9789024433971
Uitgever: Boom
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Michel Dijkstra
Druk: 1
Pagina's: 288
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2024
NUR: Filosofie algemeen

Sushi, manga, karaoke, judoscholen en Toyota’s: Japan is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Ondertussen genieten we in musea van verfijnde blokdrukkunst uit Tokyo en liggen de boekhandels vol vertaalde literatuur uit het ‘land van de rijzende zon’. Toch zullen weinig mensen een antwoord hebben op deze vraag: ‘Hoe denkt een Japanner?’

Japanse filosofie vult de leemte in onze kennis op. In dit overzicht staan de drie grote premoderne denktradities en hun interactie centraal: shinto¯, boeddhisme en confucianisme. Shinto¯ leert je om je met het leven te verbinden en je geborgen te voelen in het hier-en-nu. Het boeddhisme wijst juist de weg van onthechting en acceptatie van de vergankelijkheid. Het confucianisme toont hoe je de staat harmonieus kunt ordenen en bovendien deugdzaam kunt besturen.

Voor klassieke Japanse intellectuelen zijn deze denktradities geen gescheiden werelden, maar complementair. De drie stromingen vormen één denkweg waarmee de mens zijn leven kan verfijnen en zijn verbinding met de wereld kan verdiepen. Moderne Japanse filosofen lezen westerse filosofen, maar gaan net zo graag vanuit hun eigen denken met ons in gesprek. Zo bieden ze de mogelijkheid om onze levensweg te laten inspireren door hun Weg, die ontspringt in het menselijke hart: kokoro.