Een privekwestie / druk 1

Voorzijde
Achterzijde

Niet beschikbaar

ISBN: 9789023476412
Uitgever: De Bezige Bij

Een privékwestie speelt zich af tijdens vier dagen in november 1944. In de heuvels van Piëmont, in het noorden van Italië, woedt een hevige burgeroorlog. De tweeëntwintigjarige partizaan Milton komt tijdens een militaire operatie in de buurt van Alba bij de villa terecht die hij maar al te goed kent van een paar jaar geleden: het is de villa waar Fulvia, een meisje uit Turijn op wie Milton na al die jaren nog steeds in stilte verliefd is, destijds door haar vader wordt ondergebracht.

In de villa treft Milton de huisbewaarster aan, die hem vertelt over de heimelijke en volgens haar allesbehalve platonische ontmoetingen indertijd tussen Fulvia en Giorgio, Miltons jeugdvriend die net als hij partizaan is. Miltons wereld stort in en zijn liefde voor Fulvia en vriendschap met Giorgio verworden tot een obsessie: het achterhalen van de waarheid over de relatie tussen Fulvia en Giorgio.

Dit betekent het begin van een adembenemende en bloedstollende zoektocht naar Giorgio waarbij angst en honger elkaar afwisselen, met als decor de strijd tussen partizanen en fascisten, en een omgeving die zich door een dichte, dreigende, continue mist eveneens als vijand manifesteert.

Een privékwestie is een literair meesterwerk waarin Fenoglio er prachtig in is geslaagd individueel lot en collectieve geschiedenis samen te brengen in een universeel liefdesverhaal, en dit met een doeltreffende eenvoud en harmonie.

Lees meer