Wijd open ogen / druk 1

stukken over kunst en kijkplezier

Voorzijde
Achterzijde

Niet beschikbaar

ISBN: 9789023473145
Uitgever: De Bezige Bij
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Gijsbert van der Wal
Druk: 1
Pagina's: 395
Verschijningsjaar: 2012
Vervanger van: 9789023472735
NUR: Kunst algemeen

Kunst raakt je als je er iets in herkent. Iets wat te maken heeft met je karakter, je afkomst, je seksuele voorkeur, je vrienden, je opleiding, met de kunst die je tot nu toe in je leven hebt gezien en – het zal ook eens niet – met je jeugd. Al die persoonlijke zaken maken dat je je in een kunstwerk op je gemak kunt voelen. Andersom kan je persoonlijke leven plezieriger en rijker worden als je er via de kunst naar kijkt.

In Wijd open ogen wordt duidelijk hoe goede kunst je blik op de werkelijkheid kan scherpen en hoe die werkelijkheid je soms weer de kunst in stuurt. Wijd open ogen is een verzameling essays waarin kunstgeschiedenis, kunstkritiek, interviews met kunstenaars en persoonlijke belevenissen van de schrijver voortdurend door elkaar heen lopen. Wie zich laat meevoeren, leert bekende kunstwerken beter kennen en wordt bovendien geattendeerd op onbekende kunst die meer bekendheid verdient.

'“Rustig nou maar,” zegt zijn proza tegen mij, “dan kan je subtieler, genuanceerder en preciezer over kunst schrijven”. Voor Gijsbert van der Wal is de aanwezigheid van kunst in zijn leven een volstrekte vanzelfsprekendheid. Met die vanzelfsprekendheid als uitgangspunt schrijft hij de meest verrassende dingen over kunst. Wat hij ziet en meemaakt in de wereld kan hij allemaal enten op kijken naar kunst. (…) Ik durf zelfs te beweren, dat zijn essays niet alleen poëtisch zijn maar ook als kunstkritiek vernieuwend. En toch vervult hij ermee de oudste, meest elementaire taak van de kunstcriticus: beschrijven wat je ziet.' - Henk van Os

Gijsbert van der Wal te zien bij Wim Brands in Boeken: http://boeken.vpro.nl/televisie/boeken/2012/9-december.html

Lees meer