Oorlog en pap

het bezeten leven van Johnny van Doorn

Voorzijde
Achterzijde
Inkijkexemplaar

Niet beschikbaar

ISBN: 9789023454915
Uitgever: De Bezige Bij
Verschijningsvorm: Hardcover
Auteur: Nico Keuning
Druk: 1
Pagina's: 320
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2009
NUR: Literaire roman, novelle

Met zijn explosieve poëzie en woordacrobatiek introduceerde Johnny van Doorn (1944-1991) tijdens de manifestatie Poëzie in Carré in 1966 een nieuw geluid in de Nederlandse letteren. Onder de naam Johnny the Selfkicker verschenen twee dichtbundels: Een nieuwe mongool (1966) en De heilige huichelaar (1968). Als schrijver Johnny van Doorn publiceerde hij een zestal prozaboeken waaronder Mijn kleine hersentjes (1972), De geest moet waaien (1977) en Gevecht tegen het zuur (1984), zijn levensmotto.

Aan de hand van Van Doorns oeuvre, brieven, gesprekken en tal van documenten schetst Nico Keuning een veelkleurig beeld van de performer, dichter, schrijver en entertainer, van zijn dilemma’s en twijfels: zijn worsteling door de jaren heen.

Radiomaker Wim Noordhoek haalt in zijn nawoord herinneringen op aan de jarenlange samenwerking met Van Doorn voor de VPRO-radio, en bovendien wordt het libretto Oorlog en pap hier voor het eerst gepubliceerd. Het boek bevat tevens een cd met fraaie vertellingen en hilarische hoogtepunten.

Oorlog en pap is een liefdevol portret van de man die zichzelf typeerde als een ‘a-modieus wezen, gedrenkt in de pap der tijden’.

Lees meer