Waarom wij niks van de Oriënt begrijpen (en waarom we dat wel zouden moeten doen)

Reisverhalen en overwegingen over vijftig jaar revoluties en oorlogen in het Nabije en Verre Oosten

Voorzijde
Achterzijde
29,99
Vandaag besteld,
maandag verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789022339138
Uitgever: Davidsfonds
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Dirk Tieleman
Druk: 1
Pagina's: 400
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Niet-westerse geschiedenis

In 1973 plegen de olieproducerende landen een machtsgreep. In één klap wordt de olie vier keer duurder. De wereld verandert ingrijpend. De energieprijzen boomen. Er is enorme inflatie. Er zijn voedsel tekorten. Er is oorlog. De olielanden in de Oriënt worden schatrijk en eisen hun plek op. Er worden vuile oorlogen gevoerd in Irak, Syrië, Afghanistan, Libië, Jemen en elders. In Iran ontstaat een eerste islamitische staat, die zich losmaakt van het Westen, dra gevolgd door andere landen.

Dirk Tieleman reist al in 1969 naar het Midden-Oosten en blijft in de daaropvolgende halve eeuw een bevoorrechte getuige. Als journalist zit hij mee in het vliegtuig waarmee ayatollah Khomeini vanuit Parijs naar Teheran terugkeert. Later verslaat hij revoluties en oorlogen in Iran, Irak en Afghanistan en trekt hij als reiziger door de Oriënt, door Centraal-Azië naar Vladivostok in het verre Siberië en naar Chongqing voorbij de Oeigoeren. Hij ziet hoe China in die regio – zonder dat iemand in het Westen daar acht op slaat – de dominerende wereldmacht wordt.

In dit boek blikt Dirk Tieleman terug op meer dan vijftig jaar in de Oriënt. Wat heeft hij er gezien? Wat heeft hij er geleerd? Waarom is hij ervan overtuigd dat wij moeten weten wat er in die regio aan de hand is? Waarom begrijpen we er niks van? Wat is er dan zo belangrijk? Voor ons, nu? Voor onze kinderen, later?