Inleiding groepsdynamica / Druk 4

Voorzijde
Inkijkexemplaar
49,95
Vóór 16 uur besteld,
vandaag verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 47,45 i
Andere versies
+
Bestel
ISBN: 9789001301798
Uitgever: Noordhoff
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Gert Alblas Willem Vos
Druk: 4
Pagina's: 269
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
Vervanger van: 9789001885472
Categorie: Sociale wetenschappen & gezondheidszorg Psychologie
NUR: Psychologie algemeen

- Biedt studenten de kennis om (groeps)gedrag te beschrijven, te verklaren en te beïnvloeden;

- sluit met voorbeelden, recente onderzoeksresultaten en inzichten goed aan op de dagelijkse praktijk;

- besteedt ook ruime aandacht aan virtuele samenwerking.

Mensen brengen een groot deel van hun leven in groepsverband door. Wat betekent dit voor onze opvattingen, gevoelens en gedragingen? Hoe kunnen we het gedrag van anderen vanuit hun groepslidmaatschap verklaren? Inleiding Groepsdynamica reikt je de kennis aan om het gedrag van mensen in groepen te beschrijven, te verklaren en te beïnvloeden. Zo wordt er ingegaan op de functies van groepen, communicatie en conflicten binnen en tussen groepen, het samenwerken in groepen en de besluitvorming binnen groepen.

Ieder hoofdstuk sluit af met opdrachten waarmee je meer inzicht verwerft in het eigen gedrag in groepen, deze opdrachten helpen je om het samenwerken en overleggen in teamverband te verbeteren.

In deze vernieuwde, vierde editie zijn alle hoofdstukken aangepast aan de meest recente onderzoeksresultaten en inzichten op het gebied van de groepsdynamica. Daarnaast is er nu meer aandacht voor virtuele samenwerking in groepen.

Inleiding Groepsdynamica is speciaal geschreven voor de hbo-opleidingen Social Work, Human Resource Management (HRM) en Pedagogiek. Het kan zowel in de propedeuse als de hoofdfase worden gebruikt.

Studenten vinden in de ondersteunende online omgeving o.a. oefentoetsen en een begrippentrainer. Voor docenten staan er extra opgaven, praktijkcases en de figuren en tabellen uit het boek.

Gert Alblas heeft ruime ervaring in het hoger onderwijs, onder andere als specialist in toegepaste groepsdynamica bij de vakgroep sociale- en organisatiepsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Later was hij universitair docent aan de Open Universiteit, bij de studierichtingen Psychologie en Bedrijfskunde. Hij is (co)auteur van meerdere studieboeken op het vlak van organisatie, gedrag, sociale psychologie en bedrijfskunde.

Willem Vos werkte in de jeugdhulpverlening en als psycholoog in de ambulante, forensische psychiatrie voordat hij de overstap maakte naar het onderwijs. Momenteel werkt hij als docent aan de Academie voor Sociale Studies van de Hanzehogeschool Groningen. Daar houdt hij zich voornamelijk bezig met groepsdynamica, sociale psychologie, sociale ongelijkheidsvraagstukken, psychopathologie en ontwikkelingspsychologie.