Ontwerpgericht onderzoek in de (sociaal-)juridische dienstverlening / Druk 2

Van opzet tot beroepsproduct

Voorzijde
Inkijkexemplaar
51,50
Vandaag besteld,
morgen verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 48,93 i
Andere versies
+
Bestel
ISBN: 9789001022709
Uitgever: Noordhoff
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: P.H. Hoekman A. Hornstra
Druk: 2
Pagina's: 198
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2023
Vervanger van: 9789001879112
NUR: Economie, recht en bedrijfskunde algemeen

- Sluit optimaal aan op de actuele (sociaal-)juridische beroepspraktijk;

- ontwikkeld door hogeschooldocenten van HBO-Rechten en SJD;

- tot stand gekomen in samenspraak met vele experts uit het werkveld.

Van professionals in het (sociaal-)juridische werkveld wordt verwacht dat zij bijdragen aan ontwikkeling en innovatie van de beroepspraktijk, door het doen van gedegen onderzoek in en rond de organisatie. Met Ontwerpgericht onderzoek in de (sociaal-)juridische beroepspraktijk. maken studenten kennis met het doen van praktijkgericht onderzoek. Stap voor stap leren zij hoe een onderzoeksproces verloopt, vanaf het allereerste idee tot en met de verslaglegging van de resultaten. Om vervolgens tot aanbevelingen of concrete verbeteringen voor de praktijk te kunnen komen.

Het boek is opgedeeld in drie delen. In deel 1 maken studenten kennis met praktijkgericht juridisch onderzoek en het onderzoeksmodel. In het tweede deel leren studenten een onderzoeksvoorstel opstellen en komen o.a. de onderzoeksvraag, deelvragen, methoden en planning aan bod. Deel 3 gaat over de daadwerkelijke uitvoering van het onderzoek, en belicht aspecten als de analyse van resultaten en de methodologische verantwoording.

Als reactie op ontwikkelingen in het onderwijs wordt er in deze herziene, tweede editie nadruk gelegd op het verrichten van onderzoek met als eindresultaat een toepasbaar beroepsproduct in plaats van enkel aanbevelingen. Het boek bespreekt zowel onderzoeksmethoden en -technieken als handvatten voor het ontwerpen van een beroepsproduct. De integratie van deze onderwerpen in combinatie met de (sociaal-)juridische invalshoek maakt dit boek uniek. Zo wordt in deze editie niet meer gesproken over onderzoekspunten, maar wel over het opstellen van ontwerpeisen.

De stof wordt verduidelijkt aan de hand van actuele voorbeelden en casussen uit de (sociaal-)juridische beroepspraktijk. Hierdoor is het ook goed bruikbaar als naslagwerk voor professionals.

Ontwerpgericht onderzoek in de (sociaal-)juridische beroepspraktijk is geschikt voor de propedeuse en hoofdfase van juridisch georiƫnteerde opleidingen, zoals HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) en Fiscaal Recht. Vanwege het accent op ontwerpgericht werken is het boek ook geschikt voor opleidingen binnen het economische domein, zoals Management Economie en Recht (MER) en Economie (FRE).

Studenten vinden op Hoger onderwijs online aanvullende informatie en extra voorbeelden. Docenten hebben er toegang tot PowerPointpresentaties met figuren uit het boek.