Interview Greetje Hingstman
Welke veranderingen in het vakgebied maakten een nieuwe druk noodzakelijk?
De zorg is een werkveld dat altijd in ontwikkeling is, eigenlijk zou je uitgaves over verpleegkunde eens in de zoveel tijd aan een actualiseringsslag moeten onderwerpen. Zeker wanneer het om studieboeken gaat want studenten moeten de best mogelijke kennis en vaardigheden aangereikt krijgen. Dat is direct één van de redenen van deze nieuwe druk: in het landelijk opleidingsprofiel voor verpleegkundestudenten die afstuderen vanaf 2030, is onder andere meer de nadruk komen te liggen op verpleegkundig leiderschap. Op het zelf regie nemen op je eigen leerproces en op de processen op de werkvloer. Dat is helemaal belangrijk met het oog op de groeiende tekorten in de zorg en de daarmee samenhangende werkdruk bij verpleegkundigen.
Daarnaast leven we in een wereld waarin steeds meer online wordt geleerd. Studenten willen niet meer alleen met hun neus in de boeken zitten, ze willen behapbare stukken kennis via beeldscherm tot zich nemen, waarin tekst, beeld en film elkaar afwisselen. Ook in die behoefte wilden we voorzien.
Wat zijn de belangrijkste verbeteringen of toevoegingen in deze nieuwe editie ten opzichte van de vorige?
Een verbetering is dat de thema’s – de hoofdstukken uit het boek – nu online modulair worden aangeboden. Dat houdt in dat een student één module kan doorlopen waar didactisch alles in zit: kennis opdoen, (ervarings-)oefeningen uitvoeren en toetsen van het geleerde door aan het eind een digitale toets te maken.
Als het gaat om leiderschap is een onderscheid gemaakt tussen persoonlijk leiderschap, verpleegkundig en moreel leiderschap en het nemen van initiatief. Die driedeling was in de eerste uitgave minder scherp gesteld. De nieuwe uitgave helpt de student zo om zich meer bewust te worden van de eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast wordt – als het gaat over het stellen van grenzen – in deze uitgave meer concrete aandacht besteed aan stress op de werkvloer.
Op welke manier heeft uw eigen werkervaring het schrijfproces beïnvloed?
Ik heb als verpleegkundige ervaring in de thuiszorg en het ziekenhuis, dat is alweer enige jaren geleden. Daarnaast ben ik docent aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanze. Mijn ervaring op deze werkplekken zijn van in belangrijke mate van invloed geweest op mijn schrijfproces. De werkprocessen in de zorg, het contact met zorgvragers, de motivatie van studenten…
Daarnaast realiseerde ik me ook dat mijn ervaringen die van één persoon – en daarom beperkt een eenzijdig – zijn. Dus lees, luister en kijk ik ook naar de zorgwereld om mij heen.
