« terug naar alle interviews
Interview Frank Quix
U bent al meer dan 20 jaar Gastdocent Retailstrategie & Marketing op de Universiteit van Amsterdam en directeur van Q&A Retail. Kunt u ons wat vertellen over uzelf en uw carrière tot nu toe?
Na een start in de accountancy snel de overstap gemaakt in de consultancy en altijd voor retail ondernemingen gewerkt. Sinds 2003 doe ik dat samen met 20 collega’s bij Q&A Retail.
Welke veranderingen in het vakgebied maakten een nieuwe druk noodzakelijk?
Goeie vraag, ons landschap verandert zo snel dat je misschien wel elk jaar aanpassingen zou kunnen doen. Maar waar we nu vooral naar gekeken hebben is digitalisering en inzet en gebruik van AI verwerken in het boek. Geen afzonderlijke hoofdstukken, maar verweven in het boek.
Wat zijn de belangrijkste verbeteringen of toevoegingen in deze nieuwe editie ten opzichte van de vorige?
We hebben heel veel geschrapt. Het boek is in de loop der jaren vooral verbeterd door toe te voegen, we hebben nu zoveel mogelijk doublures eruit gehaald en het boek ook weer echt van voor tot achter herschreven door vooral teksten korter en toegankelijker te maken voor studenten van vandaag.
Op welke manier heeft uw eigen werkervaring het schrijfproces beïnvloed?
Weer een hele goeie vraag, mijn dagelijkse praktijkervaring en het zelf wekelijks lesgeven probeer ik zoveel mogelijk terug te laten keren in het boek. Enerzijds met praktijkvoorbeelden en anderzijds door de methoden en technieken zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen en zo toepasbaar mogelijk te beschrijven..
Wat is de wijze waarop de onderwerpen die in uw boek behandeld worden, zijn geselecteerd?
De praktijk is het uitgangspunt en daarbij aanhaken bij theoretische modellen uit de wetenschap.
Informatie veroudert snel, iets wat nu relevant is kan morgen achterhaald zijn. Hoe heeft u ervoor gezorgd dat alle informatie actueel en relevant is voor het vakgebied?
Dat is het lastigste aan de updatecyclus ook omdat die best weer een tijd in beslag neemt. De basis van Retail is gelukkig nog steeds hetzelfde. Dat noemen we de doelstellingsformule in het boek. Veel van onze modellen werken nog steeds ook al veranderde de markt.
Op welke manier kunnen docenten ervoor zorgen dat studenten de theorie op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen toepassen?
Wij laten op de UvA de studenten alle opgedane kennis in een vak brede case toepassen. Dit doen we altijd samen met een retailer gedurende zes weken werken de studenten aan een casus waarbij alles wat ze iedere week leren weer in de praktijk casus kunne toepassen. Dit is voor mij een zeer goed werkende methoden en kan ik iedere docent aanbevelen.
Welke belangrijke veranderingen zouden in de toekomst van invloed kunnen zijn op dit vakgebied?
AI gaat ons vakgebied en ook het lesgeven drastisch veranderen, ik zie daarbij alleen maar kansen.
''Marketing draait niet alleen om een mooi verhaal vertellen en klanten verleiden''
Wat zijn volgens u de belangrijkste vaardigheden die studenten moeten ontwikkelen in dit vakgebied?
Goed begrijpen wat de dynamiek is van de Retail. Dat je vooral te maken hebt met hele kleine winstmarges en heel veel knoppen hebt om aan te draaien. Die kleine winstmarges zorgen ervoor dat je maar heel weinig foutmarges hebt en dus superscherp aan de wind moet zeilen.
Wat beschouwt u als de kernboodschap of het belangrijkste leerdoel van dit boek?
Dat marketing niet alleen draait om een mooi verhaal te vertellen en klanten te verleiden om bij je te kopen in plaats van bij de concurrent, maar bovenal dat je cijfers en al je modellen moeten kloppen er is bijna geen ruimte om een fout te maken.