« terug naar alle interviews

Interview Daniëlle Regnerij

We zien dat u niet alleen deze nieuwe titel heeft geschreven, maar ook veel interessante lezingen en workshops geeft over non-verbale communicatie. We zijn dan ook benieuwd naar uw achtergrond. Kunt u ons wat vertellen over uzelf en uw carrière tot nu toe?

Mijn naam is Daniëlle Regnerij en ik ben met veel plezier woonachtig in het centrum van Utrecht. Van oorsprong ben ik jurist en ik ben ook werkzaam geweest in Management Development. Ruim 15 jaren geleden raakte ik gefascineerd door non-verbale communicatie. Hoe is het toch mogelijk dat we elkaar verstaan zonder een woord te wisselen!


Wat is de voornaamste reden geweest om deze nieuwe titel op de markt te brengen?

Ik wil graag ons gesprek zonder woorden onder de aandacht brengen, want het lezen van non-verbale signalen levert jou veel op. Aan de ene kant kun je sneller inschatten wat er bij je gesprekspartner speelt en aan de andere kant kun je met jouw eigen non-verbale communicatie meer impact maken.

Wat is de wijze waarop de onderwerpen die in uw boek behandeld worden, zijn geselecteerd?

Ik heb steeds twee kanten van de medaille gepakt. Wat zendt jouw gesprekspartner uit aan signalen? En welke signalen zendt jezelf uit? Als je hier meer zicht op krijgt dan heb je een duidelijk voordeel in je gesprekken.

Op welke manier kunnen docenten ervoor zorgen dat studenten de theorie over non-verbale communicatie op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen toepassen?

Er staan in mijn boek veel praktische voorbeelden en vragen om mee aan de slag te gaan. Zo kun je starten met de driedagenchallenge. Je kijkt dan drie dagen lang voor één minuut naar een online- of tv-programma met het geluid uit. Wat neem je dan waar aan non-verbale signalen? Ken je ook de betekenis van deze signalen? Veel van die signalen worden in mijn boek beschreven.

Welke belangrijke veranderingen zouden in de toekomst van invloed kunnen zijn op dit vakgebied?

Ook op mijn vakgebied is Artificiële Intelligentie sprongen aan het maken. Zo is er gezichtsherkenning en emotieherkenningssoftware. Met dat laatste kunnen eventuele emoties van het gezicht worden afgelezen.

Wat zijn volgens u de belangrijkste vaardigheden die studenten moeten ontwikkelen in dit vakgebied?

Het zou mooi zijn als je het Gesprek zonder Woorden gaat volgen. Wat wordt er naast de gesproken woorden gezegd? Zie je bijvoorbeeld een stukje ongemak, misschien een emotie of een stukje twijfel? Laat dat input zijn voor jouw volgende stap in het gesprek.

Wat beschouwt u als de kernboodschap of het belangrijkste leerdoel van dit boek?

Er is waardevolle informatie te halen uit de non-verbale signalen van je gesprekspartner. Dit kun je gebruiken om je gesprek effectiever te maken. Ik zeg in mijn boek dan ook: kijken is het nieuwe luisteren!


''Kijken is het nieuwe luisteren!''