Een onderzoekende houding / Druk 1

Werken aan professionele ontwikkeling

Voorzijde
Achterzijde
18,95
Vandaag besteld,
morgen verzonden
Met 5% studentenkorting
voor 18,00 i
Andere versies
+
Bestel
ISBN: 9789046905319
Uitgever: Coutinho
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Maaike van den Herik Arnout Schuitema
Druk: 1
Relevante opleidingen:
Pagina's: 125
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2016
Voorgeschreven bij o.a.: Hogeschool Utrecht Hogeschool Rotterdam Haagse Hogeschool (HHS) Avans Hogeschool
Categorie: Studievaardigheden
NUR: (Instrumentele) vaardigheden HOGER ONDERWIJS

Het doen van praktijkonderzoek is een vast onderdeel van curricula van lerarenopleidingen en sociale studies. Inmiddels is er ook veel aandacht voor het ontwikkelen van een onderzoekende houding. Hbo-professionals moeten immers kritisch kunnen redeneren en argumenteren, zaken vanuit verschillende perspectieven kunnen bekijken en om kunnen gaan met complexe, soms tegenstrijdige informatie.

Het boek Een onderzoekende houding geeft handvatten voor het aanleren van een onderzoekende houding. Hiervoor is veel oefening en doorzettingsvermogen nodig. Dit boek ondersteunt studenten hierin, door de toegankelijke schrijfstijl en praktijkgerichte oefeningen. De belangrijkste kenmerken van de onderzoekende houding komen aan de orde, waaronder opmerkzaam, nieuwsgierig, bedachtzaam en kritisch zijn. Naast de oefeningen is een zelfscan beschikbaar voor het volgen van de eigen ontwikkeling en het bepalen van doelen.

Een onderzoekende houding is bedoeld voor studenten in de beginfase van educatieve en sociale studies in het hoger onderwijs.

Maaike van den Herik en Arnout Schuitema houden zich binnen lerarenopleidingen en bij sociale studies onder andere bezig met leerlijnen praktijkonderzoek en de ontwikkeling en implementatie van programma's rond de onderzoekende houding.