Diversiteitscompetentie (eBook)

niet culturen, maar mensen ontmoeten elkaar

Voorzijde
34,95
Direct beschikbaar
+
Bestel
ISBN: 9789046966969
Verschijningsvorm: Digital (delivered electronically)
Auteur: Edwin Hoffman & Arjan Verdooren
Druk: 1
Pagina's: 376
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2018
NUR: Interculturele communicatie

In de wereld van vandaag werken, studeren en leven veel mensen in internationale en multiculturele omgevingen. Om die reden is interculturele communicatie in veel studiegebieden en beroepsvelden een belangrijk thema geworden. Kennis over cultuur en cultuurverschillen is in de complexe, globaliserende wereld van vandaag echter lang niet altijd genoeg.

In dit boek is het uitgangspunt dan ook interpersoonlijke communicatie in plaats van interculturele communicatie: de ontmoeting tussen mensen en niet die tussen culturen. Van daaruit brengen de auteurs in kaart wat diversiteitscompetentie inhoudt: welke processen, uitdagingen en vaardigheden van belang zijn in een 'superdiverse' wereld. Het TOPOI-model biedt vervolgens een inclusieve, communicatieve benadering om eventuele misverstanden op te sporen en te verhelpen.

Het boek bespreekt veel relevante theorie uit verschillende vakgebieden als HRM, media en business, en biedt talloze praktijkvoorbeelden en praktische handvatten. Bij dit boek hoort een website met extra studiemateriaal, bestaande uit opdrachten, casuïstiek en TOPOI-kaarten om de stof eigen te maken.

In aanloop naar de verschijning van dit boek hebben de auteurs in een aantal blogs hun ideeën over communiceren in onze superdiverse wereld uiteengezet.

Dit boek richt zich op studenten Communicatie, International Business and Management Studies, Bedrijfskunde MER, HRM, Small Business en Retail Management , Media en Entertainment Management, International Business and Languages en vele andere studies waar management centraal staat. Daarnaast richt het boek zich ook op professionals, docenten, consultants en trainers die werkzaam zijn in deze vakgebieden.

Dr. Edwin Hoffman en Arjan Verdooren Msc. zijn beiden zelfstandig trainer, adviseur en onderzoeker interculturele communicatie en diversiteitscompetentie. Edwin geeft o.a. les aan de Alpen Adria Universiteit in Klagenfurt, Oostenrijk. Zijn eerdere publicaties worden veel gebruikt in het hoger onderwijs.

Arjan werkte ruim tien jaar voor Intercultural Professionals, de trainings- en adviestak van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) en is daar nog steeds aan verbonden. Daarnaast is hij gastdocent aan verschillende universiteiten en hogescholen in Nederland en Zweden.

Lees meer