Excursies in de tijd

Voorzijde
Achterzijde

Niet beschikbaar

ISBN: 9789079399864
Uitgever: Pharos Uitgeverij
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Pieter A.M. Seuren
Druk: 1
Pagina's: 276
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2016
NUR: Cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis

Dit boek trakteert u op een aantal onverbloemd vertelde episodes uit de wereldgeschiedenis. Wilt u meer weten over de ijsman Ötzi, over de excentrieke Socrates en de diepzinnige Plato, die beiden van een goede beker wijn en van jongens hielden maar van democratie niets wilden weten, over de waanzinnig geniale maar humorloze Aristoteles en zijn plaaggeest Euboulides, over de onstuitbare wereldveroveraar Alexander de Grote, over het vroege Christendom geleid door de sluwe zakenman Petrus, over het rampzalige dogma van de drieëenheid, over de vroege Islam als politieke beweging voor Arabische eenwording, over de kerstening van Noord-Europa, over de heldhaftige maar tragische Peter Abelard en zijn geliefde Heloïse, over de minder heldhaftige maar even tragische Aartsdichter, over de funeste kruistochten, over de benepen Hanze, over de Europese expansie naar het verre oosten en westen,

over de praal- en spilzieke Johan Maurits van Nassau die het Mauritshuis bouwde, eventjes koning van Brazilië was maar wel de toekomst voorzag, over de geschiedenis van de slavernij, over het woord "kalkoen" met zijn rijke verleden, over de Katholieke emancipatie in de negentiende en twintigste eeuw, of over de machtsovername door de media en het gigakapitaal - dan is dit uw boek. Het is tegelijk ook een boek dat u vertelt hoe de volkeren zich allengs, door de eeuwen heen, bevrijdden van mythe, dogma en dictatuur en hoe de rede langzaam de overhand aan het krijgen is.

Pieter Seuren (1934) is emeritus hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij van 1974 tot 1999 taalfilosofie en theoretische taalwetenschap doceerde. Daarvóór was hij lecturer in linguistics in Cambridge en in Oxford. Sinds 1999 is hij als gastonderzoeker verbonden aan het Max-Planck-Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen. Hij is de auteur van talrijke wetenschappelijke publicaties en heeft in alle werelddelen gastcolleges gegeven. Naast zijn vakgebied heeft de geschiedenis hem zijn leven lang gefascineerd, getuige een standaardwerk van 1998 over de geschiedenis van de taalwetenschap, en getuige het boek dat u in handen hebt.