Vuiks Verhandelingen / II Mens - mathematica - machine / druk 1

Niet beschikbaar

Dit boek draait om de vraag: zullen machines ooit intelligent worden? Een definitief antwoord krijgt u niet, daarvoor is de wetenschap nog niet ver genoeg. Maar we ontdekken wél hoe de mens zich heeft ontwikkeld tot een intelligent wezen dat taal gebruikt en logisch nadenkt - en hoe je die vaardigheden in een computer kunt nabootsen.

Er zijn drie delen. Deel I gaat over de mens, over het heelal waarin hij leeft en hoe hij door evolutie is geworden wat hij is; we onderzoeken hier ook wat machines kunnen presteren op het gebied van muziek, taal en creativiteit. Deel II kijkt naar ideeën uit logica, wiskunde en chaos-theorie, en hoe zij kunnen bijdragen aan een denkende computer. Deel III gaat over onze hersenen. We leren hier dat het brein een web is van miljarden neuronen, en daardoor heel anders functioneert dan een machine. Is dat misschien de weg naar computer-intelligentie?

Elk van de 29 korte hoofdstukken is eerder als artikel verschenen in Personal Computer Magazine (1992-1995) of Computer!Totaal (1995-2000), en voor dit boek grondig verbeterd en geactualiseerd.

De volgende Windowsprogramma's maken sommige onderwerpen veel duidelijker. (Zelfs als u het boek niet koopt, zijn ze leuk om mee te spelen :-)

IFS-tekenen: een schitterend programma om fractale tekeningen te maken (ZIP-bestand van 104 Kb)

WinLife: John Conway's befaamde Life-automaat (ZIP; 294 Kb)

Boids: simulatie van vogelzwermgedrag (ook als screensaver) (ZIP; 315 Kb)

Aros-Fractal: tekent de prachtigste fractals (ZIP; 166 Kb)

Antysim: rennende mieren over het beeldscherm (ZIP; 95 Kb)