Wereldbakboek / druk 1

Voorzijde
Achterzijde

Niet beschikbaar

ISBN: 9789075979848
Uitgever: KunstMag

WereldbakboekJanny de Moor schrijft de laatste vier jaar in dagblad Trouw een column 'Bakken'. Daarvoor heeft ze vele jaren over andere (culinaire) onderwerpen geschreven. In 'Bakken' geeft ze traditionele (maar veelal onbekende) hartige en zoete bakrecepten, met alle mogelijke granen uit de hele wereld. Altijd met veel informatie over de herkomst en de gebruiken eromheen. Het Wereldbakboek is gebaseerd op deze column, nu compleet met van ieder baksel afbeeldingen in kleur.Bakken heeft in de hele wereld altijd iets feestelijks. Vergeleken bij in een pot gekookte brij of soep zijn baksels namelijk luxe: je hebt er fijner meel, meer hitte en hete platen, koekepannen, vormen of zelfs ovens voor nodig. In het Oude Midden Oosten zijn broodovens aangetroffen van minstens 6000 jaar geleden. In de oudste geschreven teksten komen al professionele bakkers voor. In Egypte zijn afbeeldingen en schaalmodellen gevonden van gespecialiseerde bakkerijen.De mens heeft dus al zeer vroeg iets totaal nieuws weten te maken van het basisvoedsel dat hem ter beschikking stond, in dit geval een primitief soort tarwe. Maar dat niet alleen. Een Sumerisch spreekwoord uit de oudste spreekwoordenverzameling ter wereld, zo'n 4000 jaar geleden in spijkerschrift opgetekend op kleitabletten, luidt als volgt: Een stedeling bakte eens een koek van gewoon meel en liet de honing weg. Een nomade at die koek en had niet door dat er iets aan ontbrak. (Een barbaar weet niet wat goed eten is).Omdat kookboeken over het algemeen vooral gaan over wat je kunt serveren bij het traditionele basisvoedsel, zoals tarwe, rogge, spelt, gierst, boekweit, haver, ma