Amerongen, een aenzienlijck vleck / druk 1

geschiedenis van kasteel en dorp in 40 vensters

Voorzijde
Achterzijde

Niet beschikbaar

ISBN: 9789075879643
Uitgever: Gruting, Van
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur: Leo van Putten
Druk: 1
Pagina's: 144
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2013
NUR: Regionale stadsgeschiedenis

Amerongen staat in de volksmond bekend als 'de parel van de Utrechtse Heuvelrug'. Die kwalificatie dankt het dorp aan de combinatie van het uitzonderlijk natuurschoon, de goed geconserveerde historische dorpskern en -aan de rand daarvan¬ - het fraaie kasteel Amerongen.

Een overzicht van de geschiedenis van dit bijzondere dorp werd verrassend genoeg niet eerder geschreven. De auteur koos ervoor dit boek samen te stellen in het ritme van de canon van de Nederlandse geschiedenis: vier onderwerpen binnen tien tijdvakken, in totaal veertig 'vensters'. In deze opzet is de aandacht zo evenwichtig mogelijk verdeeld tussen enerzijds de bewoningsgeschiedenis van het kasteel vanaf de bouw in 1286 tot en met het vertrek in 1984 van gravin Louise van Aldenburg Bentinck, en anderzijds de soms stormachtige geschiedenis van het dorp, gelegen op een kruispunt van wegen.

Onder meer passeren de revue: vondsten uit de steentijd, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen; de locatie van Levefanum; de bouw en het interieur van de Sint-Andrieskerk; de slag bij Amerongen in 1585; het optreden van Goert en Goderd Adriaan van Reede; een riviergezicht van de schilder Jan van Goyen; de inval van de Fransen in 1672; de op- en neergang van de voor Amerongen zeer belangrijke tabaksindustrie; de invloed van graaf Goderd van Aldenburg Bentinck; het verblijf van de Duitse keizer op 'het Huis'; de Duitse bezetting; de overname van het kasteel door Stichting Kasteel Amerongen en het opgaan van Amerongen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Een boeiend geheel, geplaatst in de context van nationale- en internationale ontwikkelingen.

Leo van Putten (1954), inwoner van Amerongen, is docent geschiedenis aan het Anna van Rijn College in Nieuwegein. Hij publiceerde onder andere over de gouverneurs-generaal van Nederland-Indië en Ceylon, en een kroniek van het dorp Ooltgensplaat en de familie Van Putten.