Eddy Jharap Vertrouwen in eigen kunnen

Voorzijde
Achterzijde

Niet beschikbaar

ISBN: 9789074897488
Uitgever: Amrit Consultancy
Verschijningsvorm: Hardcover
Auteur: Sandew Hira
Druk: 1
Pagina's: 463
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2011
NUR: Niet-westerse geschiedenis

Het Surinaamse bedrijf Staatsolie staat model voor een moderne industriële onder¬neming die in 25 jaar is uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven van Suriname met een aanzienlijke bijdrage aan de economie en de overheid. Met een omzet van US$ 270 miljoen (2006), een winst voor belasting van $ 165 miljoen en ruim 650 man personeel is Staatsolie een belangrijke pilaar van de Surinaamse economie en samen¬leving.

Staatsolie doorstaat daarom met glans de vergelijking met inefficiënte, gesubsidieer¬de staatsbedrijven in veel ontwikkelingslanden.

Opmerkelijk aan deze prestatie is het feit dat de onderneming geleid wordt door Suri¬naamse managers en rust op lokale kennis en know-how.

De naam van Eddy Jharap is nauw verbonden met Staatsolie.

Het verhaal van Jharap is nauw verbonden met de moderne geschiedenis van Suri¬name; een arme landbouwersjongen weet zich uit de koloniale samenleving op te werken door studie, hard werken, discipline en een ondernemersmentaliteit.

Tijdens zijn studie in Nederland wordt hij actief in de antikolonialistische beweging en na terugkomst in Suriname is hij medeoprichter van de linkse Volkspartij.

Na de militaire staatsgreep in 1980 stort hij zich op de ontwikkeling van het aardolie¬potentieel in Suriname.

Het doel is om Suriname optimaal te laten profiteren van de eigen natuurlijke hulpbronnen.

Ondanks de moeilijkheden en geringe verwachtingen slaagt hij erin om een bedrijf neer te zetten dat nu als de nationale trots van de Surinaamse economie wordt gezien.

Zijn inzet en betekenis worden pas goed duidelijk toen in 1998 de regering Wijden¬bosch de Surinaamse oliebronnen wilde verkopen aan het buitenland om de leeg¬geplunderde staatskas bij te vullen en om dat doel te bereiken Jharap als directeur ontsloeg.

Die stap leidde tot massale protesten en tot het ontslag van de regering.

Jharap kreeg zijn functie terug.

In dit boek vertelt Jharap zijn verhaal aan econoom en historicus Sandew Hira.

Zijn leven, studie, politieke en vakbondservaringen evenals zijn managementkwalitei¬ten komen uitgebreid aan bod.

De historische veranderingen in Suriname worden zichtbaar door de ogen van een nazaat van een ‘kantraki’ die zich tot succesvolle manager weet te ontwikkelen.