De fossiele schelpen van de Nederlandse kust - geologie van Nederland

Voorzijde
Achterzijde

Niet beschikbaar

Weinig mensen realiseren zich dat een opgeraapte schelp van het strand zomaar duizenden jaren oud kan zijn. Op de Nederlandse stranden en uit de estuaria zijn zo'n 700 soorten fossiele schelpen bekend.

Deze uitgave brengt de fossielenrijkdom en schelpenfauna van de Nederlandse kust compleet in beeld: 350 soorten fossiele tweekleppigen, keverslakken en stoottanden. Hoe zien ze er uit, uit welke laag komen ze, hoe hebben ze geleefd? Een prachtig boek voor geologen, verzamelaars van fossielen en schelpenliefhebbers.

Fraai geïllustreerd met gedetailleerde tekeningen die de sfeer van een foto sterk overstijgen. Auteur en geoloog Frank Wesselingh: 'We hebben het boek gemaakt voor de echte verzamelaars en schelpenliefhebbers: mensen die het leuk vinden om schelpen op het strand te verzamelen en er thuis een naam aan willen geven.'

De hoofdstukken: inleiding, geschiedenis, vindplaatsen, verzamelen, schelpen in steen, taxonomie, systematiek en naamgeving, determineren, Polyplacophora (keverslakken), Bivalvia (tweekleppigen), Scaphopoda (stoottanden), referenties, nuttige informatie en samenvatting.

Trefwoorden: fossielen, fossiele schelpen, Nederland, soorten, zoeken, determineren, herkennen, verzamelen, Noordzee, geologie, strandschelpen, mariene schelpdieren, schelpenfauna, schelpenverzameling, weekdieren, Mollusca